Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ester Bringeskog, Forshaga

Ester föddes i Lappträsk i Norrbotten 1918 och var äldst av sju syskon. Hon avled den 7 november 2016, vid en ålder av 98 år, i Värmland dit hon flyttade de sista fyra åren för att vara nära sin dotter.

Annons

Ester efterlämnar sönerna Torgny och Reinhard och döttrarna Solveig och Frideborg, som alla hjälptes fram till högskoleutbildningar. Alfhild förolyckades vid 18 års ålder i en tragisk bilolycka. Ester hade vid sin bortgång sju barnbarn och 15 barnbarnsbarn.

Vid tio års ålder började hon jobba som piga, hjälpte bönder med mjölkning och hemarbete. Tidigt hjälpte hon också till i gårdar vid barnafödslar. Ester flyttade vid 15 års ålder till Stockholm där hon arbetade som hembiträde och, efter utbildning, som hemsyster på Blidö. Senare arbetade hon som undersköterska och använde mycket av sin fritid med sin kusin, textilkonstnären Sten Kauppi.

Ester träffade Ivar julhelgen 1946 och flyttade till hans fädernegård med jord- och skogsbruk i Skucku. På våren 1947 gifte de sig. Hon sydde och stickade kläder till fem barn, skötte gården ensam under långa tider då hennes Ivar hade snickeriarbeten på annan ort eller arbetade i skogen och kom hem varannan helg.

Under åren 1957-1960 hjälpte hon till med avverkning och huggning i egna skogen så jordbrukstraktor med moderna redskap kunde köpas. Ester åkte till Skottland på fåravelskurs samt var med om starta KD i Berg och hon var med i kommunalfullmäktige under flera perioder.

Under 1947-1953 levde de omodernt och fick under den tiden fyra barn. 1953 byggdes först villa och 1957 en modern ladugård med vattenhoar så korna själva kunde dricka efter behov.

Ester var en enastående arbetsmyra och barnen lärdes att hjälpa till så fort de kunde gå, med skötsel av kor, får, getter, grisar, kaniner, ankor och hundavel, samt höbärgning, bärplockning och skogsbruk.

När Ivar blev pensionär tog Ester körkort som 55-åring och tog arbete i Stockholm som undersköterska. Sedermera arbetade hon på ålderdomshem i Mörsil, Åsarna och Rätansbyn. Hon klippte mattrasor av gamla kläder och hade en vävning på gång på vintrarna, tog fram Bergs bygdedräkt där hon vävde tyget till döttrarnas dräkter. Hon läste till realexamen via korrespondens samt lärde sig lite engelska på äldre dar. Hon följde med i politik och hade bestämda åsikter om det mesta in i det sista och dagligen kontakt med släkt och vänner via telefon.

Hennes hem var alltid öppet för alla.

Barnen genom Frideborg

Mer läsning

Annons