Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Hans Formgren, Stockholm

Docent Hans Formgren Stockholm, avled den 5 oktober, 84 år gammal, efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av barnen Ulrika och Johan med familjer.

Annons

Hans föddes i Särna 1932, yngst av tre syskon. Som barn var familjen mycket i Grövelsjön och Hans blev mycket fäst vid platsen och den omgivande naturen. Många semestrar tillbringades i den stuga som Hans föräldrar lät bygga och som fortfarande finns kvar i familjen. Efter studentexamen i Uppsala följde medicinstudier i Göteborg där han träffade sin Boel och de gifte sig 1956. Ulrika föddes 1959, Johan 1962 och 1967 Pernilla som tragiskt gick bort 1976.

En efterlängtad sonson, Sigge, föddes 2011.

Hans utbildade sig till internmedicinare och allergolog. Allergologin ledde honom till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där klinikens chef, docent Arnoldsson, uppmuntrade hans forskningsintresse. Hans disputerade 1977 och där framkom hans stora kunskaper om och insikter i astmasjukdomen. Under Hans läkartid inträdde närmast en revolution i utredning och behandling av astma. Hans förstod tidigt vikten av att följa mätning av lungfunktionen hos astmapatienter både i öppen och sluten vård. Vi underläkare pustade ibland över hans nitiskhet men i slutänden var den helt riktig. Den nya mirakelmedicinen för astma – kortison att andas in som spray eller pulver, var Hans en av de första att introducera på bred front.

1985 blev Hans klinikchef för sjukhuset i Åre med specialinriktning mot astmasjukvård. Här införde han nya och moderna metoder och utvecklade behandling och rehabilitering vid astma. I slutet av sin yrkeskarriär arbetade Hans på Glittrekliniken i Oslo, Östersunds sjukhus samt på Huddinge sjukhus.

Hans och Boel hade ett gemensamt stort kulturintresse och de gjorde många resor utomlands och till sommarhuset på Öland. Som pensionärer flyttade Hans och Boel till Stockholm och dess rika kulturutbud. Hans bodde kvar där efter Boels död 2006.

En nestor för allergologin har gått ur tiden. För mig och många kollegor var Hans en mentor med stort tålamod och pedagogisk förmåga. Han uttröttades aldrig av frågor från en ung och osäker kollega. Han var en engagerad, empatisk och skicklig läkare. På flera sätt var Hans en förebild, jag minns honom med saknad och tacksamhet.

Eva Millqvist

Mer läsning

Annons