Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesota valde ÖIK:s jättetalang

Pontus Själin, 18-årigt hockeylöfte från Östersund, är draftad av NHL-klubben Minnesota Wild.
– Jag är omtumlad. Det här kom som en total överraskning, säger han själv.

NHL–draften inleddes i fredags. Då fanns ingenting som tydde på att den unge ÖIK–backen skulle hamna i hetluften. Men i sjätte rundan hände det saker. Som 160:e spelare lyftes namnet Pontus Själin fram.

– Det är svårt att ta in. Jag sitter just nu i sommarstugan i Skellefteå och har lite fiskesemester. Livet leker onekligen, konstaterar 18–åringen.

Knappt hann Pontus Själin byta uppväxtstaden Östersund mot Leksand, där han ska gå tredje året på gymnasiet, förrän nästa stora sak händer.

– Klart att en NHL–draft ökar på träningsmotivationen ytterligare. Allt känns väldigt spännande just nu.

Minnesotas ögon och öron i Europa och Sverige är gamla ÖIK– och NHL–spelaren Ricard Persson, själv jämte i grund och botten. Han tipsade sina uppdragsgivare i USA om Pontus förträfflighet.

– Kul att arbetsgivaren delar min uppfattning. Pontus kan bli hur bra som helst. Han är skridskoskicklig och spelintelligent. En back som är duktig både offensivt och defensivt, analyserar Ricard Persson.

Den senaste säsongen gjorde Pontus Själin som 17–åring som första riktigt sin första hela säsong i hockeyettan. Han lyckades över förväntan, vilket nu alltså gett eko ändå bort till Nordamerika.

– Det här måste även ses som en framgång för ÖIK:s sätt att bedriva sin ungdomsishockey. Spelare som draftas av klubbar i NHL måste nämligen var gediget välutbildade – annars gör de sig icke besvär. Pontus Själin är en sådan och det är givetvis hans fostran i ÖIK som bland annat ligger bakom, konstaterar Ricard Persson.

Minnesotas talangscout berättar om att han tillsammans med sin andre kollega i Europa, lyckades få tre europeiska spelare draftade under veckoslutets stora event: Pontus Själin en finne och en tjeck.

– Alla nya unga spelare kommer inom kort att bjudas över till USA för träning och en första bekantskap med klubben, berättar Ricard.

För Pontus Själin innebär det här stora förändringar i tillvaron. Det var när han satt och kollade på Brasilien–Chile i fotbolls-VM som hans mobil började ringa som en besatt.

– Min agent hörde av sig. Ricard Persson messade. Jag hade ingen aning om vad som pågick, men rätt snart gick det upp för mig vad som inträffat.

I fyra år har nu Minnesota rättigheterna till Pontus Själin. Nu är det upp till honom själv att via hård träning och lyckosamt spel i Leksand, övertyga NHL–direktörerna om sin framtida storhet.

En liten kul grej är väl att Jämtlands första NHL–proffs Ulf Dahlén en gång spelade Stanley Cup–final med Minnesota. Året var 1991, men det blev tyvärr förlust. Nu drygt 20 år senare kan alltså ännu en östersundare på sikt ta plats i samma klubb i världens högst doterade ishockeyliga.