Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minns du Motörheadspelningen som fick Yran att sänka volymen?

Hårdrockslegendaren Lemmy Kilmister som var frontfigur i det brittiska bandet Motörhead avled på måndagen. Kanske ringer deras musik fortfarande i öronen för de som såg gruppen spela på Storsjöyran 1999.

LÄS MER: Här hittar du recensionen från Motörheads spelning på Yran

– De spelade oerhört högt. Så det är nog inte bara vi i Yrangruppen som minns dem. Det gör nog hela Östersund, säger Lars Sillrén som är styrelseordförande för Storsjöyran Evenemang AB.

Lemmy Kilmister avled efter en kort tids sjukdom och många fans världen över sörjer i dag.

– Det finns en stor hårdrockspublik i Jämtland och jag tror att Motörhead är ett band som alla hårdrockare sluter upp bakom.

Musikikonen har levt ett hårt liv i hårdrockens tjänst. Trots att sångaren haft dålig hälsa en tid så kom nyheten om hans bortgång som en chock för många.

– Han har uppfattats som oövervinnerlig. Det är bara några veckor sedan de spelade i Stockholm.

Under sin ungdom spelade Lemmy Kilmister med många stora namn. Under en period arbetade han som roddare för Jimmi Hendrix, skriver nyhetsbyrån TT.

– Lemmy är en länk från det tidiga 60-talets brittiska musik. Han såg The Beatles och The Rolling Stones i den miljön där de började spela.

Bandet Motörhead var ständigt aktuella och har diskuterats för yranspelningar ett flertal gånger, berättar Lars Sillrén. Men det var bara år 1999 som de tog sig till hit.

– Då stannade de här i några dagar innan de spelade, många av de banden som kommer hit gör det.

Hur Motörhead tillbringade tiden i Östersund vill inte Lars Sillrén kommentera. Det är en generell policy som Yrangruppen har av hänsyn till de musiker som spelar på festivalen. Däremot konstaterar han att det är en minnesvärd konsert.

– Det var kul att ha en sådan ikon som Lemmy ibland oss.

Dånet från scenen i Badhusparken diskuterades mycket efter konserten. Här hittar du en ÖP-artikel om kritiken efter spelningen. Och så här skrev Aftonbladet om händelsen i en artikel år 2002.

"Festivalen Storsjöyran i Östersund har infört förbud mot högre ljudnivåer än 98 dB(A) i medelvärde [...] Kravet kom efter en skräckspelning under festivalen 1999. Då låg hårdrockbandet Motörhead på 115 dB(A) i medelvärde. Det var så högt att en enda sekunds lyssnande kunde ge permanent hörselnedsättning."

Yrangruppen hade lagt fram ett önskemål om en lämplig ljudnivå inför konserten men bandet köpte inte det, berättar Lars Sillrén.

Lemmy Kilmister blev 70 år gammal.

Mer läsning:

Motörheads frontman Lemmy död

Yran släpper tunga namn inför 2016

Se bilderna från Yrans lördagskväll 2015