Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minska avståndet mellan politiker och medborgare

För en levande demokrati bör avståndet mellan ledande politiker och medborgarna minskas. Då kan missnöje kring hanteringen av olika samhällsfrågor upptäckas i tid.

Positivt är att debatten i sociala medier ökade kraftigt under förra mandatperioden. Men de maktbärande kommunpartierna har haft svårt att ge adekvata svar på frågor som engagerat medborgarna.

Endast ett parti gick nu till val på att utreda kommunsammanslagning trots att stora resurser skulle kunna frigöras till förmån för välfärdsverksamheter i alla delar av länet.

Varför vill inget annat parti ens utreda frågan? Är det oron för att antalet politikeruppdrag då minskar?

Utfallet av årets val är inte bara en reaktion mot dagens flykting-/ integrationspolitik, utan bör främst ses som en stark protest mot det politiska systemet. 97 procent av de röstberättigade är partipolitiskt obundna. Dit hör även undertecknad.

Den verkliga demokratin har successivt urholkats sedan 1970-talet, då man började inrätta hel- och deltidstjänster för politiker i kommuner och landsting.

Det är närmast patetiskt när man förklarar ett dåligt valresultat med ”vi har inte nått ut med vårt budskap”.

Den politiska eliten finns i första hand på sina kommunkontor och umgås med en liten grupp partitrogna. Under några veckor före valet visar man plötsligt en enorm uppmärksamhet mot presumtiva väljare som har makten i sin valsedel.

Före valet svartmålas ofta motståndarna, medan man efteråt kan tillåta sig stora eftergifter och svika egna vallöften, för att skapa majoriteter, i avsikt att behålla maktpositionen.

Fördelningen av personröster visar med eftertryck att partiernas ledning, som svarar för rangordning på valsedlarna, inte går i takt med väljarnas önskemål. Se till exempel Kalle Olsson (S) och Bosse Svensson (C), som väljarna föredrog framför den givna rangordningen.

Även Pär Jönssons (M) och Pär Löfstrands (FP) höga personröstetal visade att väljarna valde inlyssnande politiker framför avståndstagande. Den enda möjligheten väljarna har att utkräva ansvar är genom ökat personröstande.

Kommuner och landsting/regioner förutsätts sköta de uppgifter som ålagts dem, med effektivitet och erforderlig kompetens. Utrymme för partipolitiska utsvävningar på kommunal och regional nivå är begränsat, och motiverar inte den politiska överbyggnad som utvecklats.

Recept:

• Fördela de politiska uppgifterna på flera förtroendevalda och avveckla heltidsengagemang.

• Begränsa presidieuppdrag till två mandatperioder.

• Kontinuerlig utvärdering av utfallet av olika verksamheter.

• Tydlig ansvars- och befogenhetsfördelning mellan tjänstemän och politiker.

Nils Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel