Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskar förtroendet för socialtjänsten

När man bedriver opinionsbildning om att delar av rättsystemet är ruttet och ovärdigt, som Jörgen Larsson gör på ÖP:s ledarsida, så förväntar jag mig att man bygger detta på fakta.

Men i stället refererar Jörgen Larsson till ett par tidningsartiklar och ett tv-program. Hela artikeln präglas av godtycklighet, nedlåtande attityd och direkta felaktigheter. Socialsekreterare är inte ensamma i sin rättstillämpning, och med några enkla knapptryckningar på datorn, hade du snabbt fått fram att det straffrättsliga ansvaret för en myndighetsutövande person regleras i brottsbalken.

Jag kan förstå att Jörgen Larsson blivit känslomässigt påverkad av Uppdrag gransknings beskrivning av socialtjänstens agerande vid ett omhändertagande av barn.

Men på detta sätt bidrar du till att minska förtroendet för socialtjänsten och det gagnar inte vårt svåraste uppdrag – att skydda barn som utsätts för sexuella övergrepp.

Allt som skrivs och sägs i tv och tidningar är sant, ända tills man själv råkar ha specialkunskaper om ämnet eller att man blir intervjuad. Då blir det tydligt att många inslag är otroligt vinklade, vilka fakta som utelämnats och vad som lyfts fram kontra vad som sägs i en bisats.

Att här redogöra för hur rättsprocessen går till är alltför komplicerat, men du är välkommen att kontakta mig så ska jag ha en genomgång så kan vi diskutera rättssäkerhet.

Tommy Lekedal
Områdeschef
Socialförvaltningen i Östersund