Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskat regelkrångel för landets företagare viktigare än någonsin

Minskat regelkrångel för landets företagare är en högt prioriterad fråga. Det slog näringsminister Maud Olofsson fast när regeringen tillträdde för två år sedan. Fortfarande är frågan lika aktuell och i måndags redovisade departementen hur de vill minska krånglet.

Minskat regelkrångel har varit en av de mest angelägna frågorna för LRF under senare år. Vi har tagit fram undersökningar och rapporter, vi har träffat politiker och beslutsfattare, vi har arrangerat presskonferenser och debatterat. Vårt budskap har varit tydligt: minskar regelkrånglet ökar tillväxten.

Våra undersökningar har bland annat visat:

Krånglet bromsar tillväxten. Mer än var tredje bonde kommer att utveckla sitt företag om krånglet minskar.

Krånglet hämmar nyföretagandet. Mer än varannan elev som går på naturbruksgymnasium skräms av den administration som reglerna för företagandet för med sig.

Bönderna är de företagare som har störst administrationsbörda. De områden som bönderna upplever som mest krångliga är EU-byråkratin och regler kopplade till djurhållning, områden specifika för bönderna.

Skillnaderna mellan olika kommuner är i dag stora, både vad gäller rutiner och avgifter. Många kommuner kan förbättra sin rådgivning, sina rutiner för tillsyn och rapportering och korta tiderna för sin ärendehantering.

I den pågående klimatdebatten blir allt fler medvetna om att jorden och skogen är resurser som behöver utnyttjas mer för att vi ska få ett hållbart samhälle. Minskar regelkrånglet når vi dit både enklare och snabbare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel