Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 25 meter ny Överhogdalsbonad på gång nästa år

Nästa sommar kommer minst 25 meter nytillverkad och nutida Överhogdalsbonad att vara klar – lagom till 100-årsjubileet av att den autentiska bonaden hittades i Överhogdal 1910.

Annons

Det är Jamtli med mångåriga medarbetaren Ulla Oscarsson i spetsen som leder arbetet, som också kommer att resultera i en bok om bonaden.

– Den nya kommer att bli åtminstone 25 meter lång med de bidrag vi redan fått in, men det kan förstås bli betydligt mer.

Avsikten är att göra en nutida bonad med motiv som berättar saker om vår tid, precis som den ”riktiga” bonaden berättar om tusentalet.

Därför har hugade inbjudits att göra egna bilder av vår samtid till den nya bonaden, som i sin tur ska sparas åt framtiden.

– Varje deltagares bidrag får vara högst 50 centimeter och eftersom vi fått in 50 bidrag blir den åtminstone 25 meter lång, berättar Oscarsson.

Den ursprungliga bonaden är vävd, men den nya kommer att broderas – av bidragsgivarna själva.

Den som känner sig osäker på bildskapande men har en idé kan få hjälp av konstnären Anna Erlandsson som engagerats för sådan bildhjälp.

Anna har själv lämnat ett av de 50 bidragen, men inte Ulla:

– Jag funderar, men har inte bestämt mig.

Sedan den nya bonaden presenterats till 100-årsjubileet nästa sommar kommer den att packas ned i en kista – kanske tills den upptäcks igen om tusen år ...

Alla bidrag som lämnas in kommer att användas – och nu i sommar ordnar Jamtli och Hållands folkhögskola en kurs i Ottsjö för att färga de garner som ska användas, med samma sorts pigment som originalet är gjort av:

– De ursprungliga färgämnena är identifierade och samma färgeer och färgskalor kommer at finnas tillgängliga.

Både i färgkurs och bland bidragen är de medverkande främst kvinnor:

– Redan den ursprungliga bonaden kan nog ses som en sorts kvinnlig historia.