Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MiQ och Markus hjälper revyn med nya stilen

De syns inte, men de märks. Scenografen MiQ Bohlin och musikansvarige Markus Ernehed är med till att skapa Östersunds­revyns nya stil.

Redan ifjol var Markus Ernehed med i Östersundsrevyns orkester. Inför 2014 års revy fick han frågan om han kunde tänka sig ta ett större grepp om musiken. Det kunde han.

– Att sitta här är det bästa jobb jag kan få, det ger trygghet i en annars otrygg bransch.

Markus Ernehed är kanske mest känd som saxofonist. Han har turnerat USA runt med Abba-tributebandet Arrival och han släpper egen housemusik under artistnamnet "The Kicker".

Efter några år i Stockholm beslutade han sig i våras för att det är hemma i Jämtland han vill bo.

Musiken årets revy blir mer elektronisk än vanligt. Datorer, syntar och synttrummor används nu för att skapa musiken till sketcher och sånger.

Men det är inte helt lätt att hitta rätt.

– Revy ska vara roligt och elektronisk musik typ Kraftwerk vore inte roligt. Vi vet nog inte säkert än var vi landar, säger Markus Ernehed.

Samtidigt som musiken skapas i orkesterdiket skapas ljuset på scenen. På en stor filmduk som hänger ner över scenen visas rörliga bilder på eldsvåda.

Filmduken är bara en av sex som ska användas i årets revy. MiQ Bohlin är ny scenograf och han hyser en förkärlek för filmprojicering.

– Vi hade kunnat ha mer teknik men det finns helt enkelt inte plats till allt. Det är en stor logistik som krävs för en sådan här föreställning och i år är det extra mycket som händer, säger MiQ Bohlin.

De senaste många åren har Jens Gustavson stått för Östersundsrevyns scenografi. När han valde att avsäga sig sitt uppdrag för revyn ringde han till MiQ Bohlin för att höra om han ville ta över. Responsen kom direkt.

– Åh vad kul att få jobba på en stor scen igen, tänkte jag. Sedan ville jag träffa gänget, säger MiQ Bohlin.

Under försommaren träffade han Patrik Zackrisson och samarbetet inleddes.

MiQ Bohlin har en bakgrund som ljudtekniker och har sedan början av 80-talet jobbat inom teater, film, konst, ljud och ljus. Han har byggt utställningar åt Jamtli och var byggansvarig på Färgfabriken.

Revy är ett relativt nytt område för honom, men efter att ha fått uppdraget som scenograf tittade han genast igenom förra årets revy på dvd.

– Jag tycker att det är häftigt att de har så få buskisar. De har ganska sköna, giftiga och djärva belysningar av företeelser i samhället och det är kul att de vågar vara så kaxiga.

Hans jobb går ut på att förstärka det revygänget vill förmedla till publiken.

– Jag har lite busiga bild- och ljusgrejer på gång, det ska bli jättecoolt. I ett nummer ska vi ta ut svängarna ordentligt, säger MiQ Bohlin.

Mer än så vill han inte avslöja.

Östersundsrevyn har premiär 5 januari.