Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missförhållanden finns även inom kommunal vård

Tänk er följande nyhetsrubrik: ”Invandrare gripen för misshandel”.

Hur många skulle då tänka: ”Jag visste det! Alla invandrare är våldsverkare. Bäst att stoppa all invandring direkt och kanske utvisa de som begår minsta brott. Etniska svenskar är nog ändå bästa medborgarna.”.

Märkligt nog är det så man resonerar nu med Carema, alla privata vårdföretag är dåliga och de kommunala är drömmen. Tyvärr förekommer det missförhållanden även inom kommunal vård och omsorg. Även i vårt närområde finns det Lex Sarah-anmälningar mot kommunalt drivna vårdplatser. Det talar man inte om just nu.

Grundproblemet är att man vid upphandling inte riktigt vet vad man beställer och hur det ska kunna mätas och kontrolleras. Sedan brister man i efterkontrollen och i sanktioner. En luddig formulering som ”värdig vård” – hur mäter man något så subjektivt och hur poängsätter man en värdegrund som kanske bara finns i teorin? Det är inte gatuplogning man upphandlar. Kanske måste varje privat vårdgivare ha en kommunalanställd arbetande hos sig för löpande internkontroll?

Det är nog dags att kommunerna sätter upp gemensamma regler och lär sig av varandra, hur man ska och inte ska upphandla.

Jämför man Televerket med vad som finns i dag är det nog ingen som vill tillbaka till det statliga monopolet. Visst kan allt förbättras men konkurrens och effektiviseringar är faktiskt bra.

Per Edström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel