Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandelsdömd fick skadestånd

Tingsrätten i Östersund dömde mannen för misshandel av en närstående kvinna.
Samtidigt dömdes hon för skadegörelse.

Det var i slutet av maj 2007 som den nu 42-åriga kvinnan hälsade på hos den 44-årige mannen i Östjämtland, för att fira hans födelsedag.
De hade tidigare levt tillsammans, separerat, men nu pratat om att flytta ihop igen.
Under kvällen drack de en hel del alkohol, och blev osams. Det slutade med att han mitt i natten slängde ut henne ur huset, så att hon skadade sig. Och hon krossade 14 fönsterrutor med en kvast.
Under rättegången rörande misshandeln medgav mannen att han ilsknat till rejält sedan kvinnan i smyg undersökt hans mobiltelefon, och ringt upp en kvinnlig bekant till honom.
Han förstörde hennes mobiltelefon.
Sedan hon igen fått fatt i hans mobil och lyckats göra den tillfälligt obrukbara genom att upprepade gånger knappa in fel pinkod så blev han rasande.
Han drog henne ur sängen och sovrummet, nedför trappan och ut genom ytterdörren.
Hon tappade hår, fick blåmärken och fick ont. Sedan han låst henne ute så satte hon igång att krossa fönsterrutor. Mannen rusade ut, kastade omkull henne, och tryckte ned henne mot marken.
Östersunds tingsrätt anser att mannen blev provocerad när han utsattes för brott.
”De åtgärder han vidtagit kan inte anses uppenbart oförsvarliga”, skriver Östersunds tingsrätt som förklaring till varför den inte dömer honom för vad som hände efter fönsterkrossningen.
Våldet dessförinnan klassar tingsrätten som så grovt att det egentligen skulle ha lett till fängelse i en månad.
Men eftersom det gått så lång tid sedan brottet dömer tingsrätten mannen till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.
Dessutom ska han betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan, för kränkning och för sveda och värk.
Kvinnan hade begärt 10 000 kronor för den kränkning hon utsattes för. Men tingsrätten halverade den summan, med motiveringen att hon provocerat mannen.
Kvinnan döms för skadegörelse till 110 dagsböter på sammanlagt 5 500 kronor. Hon ska också betala 1 500 kronor i skadestånd till mannen. Det var självrisken för att få nya fönsterrutor insatta.
Kvinnan ska även betala försäkringsbolaget 7 000 kronor för glaskrossningen.