Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missing People: "Vi har två ärenden i Jämtland"

Tisdag 13 maj klockan 14 är det en chatt med Missing People Sweden på OP.se.
– Jag hoppas kunna svara på alla frågor, säger Kenneth Söderlund, pressansvarig för föreningen.

Missing People Sweden är en ideell förening som publicerar efterlysningar på försvunna personer, och som hjälper anhöriga och polis med att ordna skallgångar efter försvunna personer.

Den svenska verksamheten startade i januari 2012 och nu finns det 29 lokalavdelningar i landet, bland annat i Jämtlands län.

– Det finns ett stort intresse för Missing People i Sverige, säger Kenneth Söderlund.

Han berättar att fler och fler anhöriga vänder sig till föreningen för hjälp. I dag har man över 30 000 personer i Sverige som har anmält sig till skallgångsregistret. Och medlemsantalet ökar, enligt Söderlund. Just nu har föreningen runt 1 000 medlemmar.

En delikat fråga gäller den om efterlysningar, när man publicerar förnamn och bild på personer via Facebook.

– Den frågan är kolossalt viktig, hur vi agerar innan en publicering, säger Söderlund.

Efter att anhöriga har hört av sig och bett om en efterlysning informerar alltid föreningen två anhöriga noggrant om vad en efterlysning kommer att innebära. Dessutom måste polisen alltid ge sitt godkännande. Det ska inte finnas någon risk att man publicerar en efterlysning på en person med skyddad identitet, eller att efterlysningen på annat sätt är felaktig.

Även i samband med sökinsatser finns ett nära samarbete med polisen.

En annan känslig fråga är att de som söker riskerar att hitta en avliden person, och det trauma det kan innebära.

– I samband med en sökinsats har vi alltid minst en person med som är utbildad i krishantering. Det andra vi gör är att innan sökinsatsen – om det i det fallet finns en risk att hitta en avliden – informera om risken, så att man kan vara någorlunda beredd. Då finns det också en möjlighet att kliva av, säger Kenneth Söderlund.

Senast i förra veckan var Missing People med och sökte efter en försvunnen 27-årig man i länet. Två flickor, som inte ingick i sökinsatsen från Missing People, hittade mannens bil och larmade polisen. Polisens hundförare hittade därefter mannen avliden i skogen.

Här kan du läsa om några fall i länet där Missing People varit involverade:

ÖPTV: Här söker Missing People i länet

ÖPTV: De söker försvunnen man

Sökandet efter Åke återupptas