Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Missnöjesröster till Sverigedemokraterna"

Framgångarna för Sverigedemokraterna i länet är delvis ett utslag av missnöje med etablissemanget. Det säger statsvetaren Thomas Widenstjerna, Östersund.
– Jag utgår från att SD fått missnöjesröster.

– Vi vet sedan tidigare att det ofta är män, ofta med lägre utbildning som röstar på Sverigedemokraterna. Det är grupper som upplever sig marginaliserade.

SD:s segertåg behöver nödvändigtvis inte vara samma sak som att partiets främlingsfientliga politik har ett stort stöd.

– Det finns studier som visar att befolkningen är betydligt mer toleranta till invandring och mångfald. Samtidigt kan det finnas en polarisering, att de som är negativt inställd till invandring blivit mer negativ. Men det är för tidigt att säga, säger Thomas Widenstjerna.

Missnöjesröster kan också ses som en röstning på alternativ till blocken.

– Det är inte nödvändigtvis så att man sympatiserar med Sveridemokraternas politik, men röstar på dem ändå för att man upplever dem som ett alternativ, säger Thomas Widenstjerna.

I kommunpolitiken kan lokala partier fånga upp missnöje med de etablerade partierna, som i exempelvis Bräcke och i Åre där finns lokala partier som fått relativt stort stöd. Det vill säga Landsbygdens Framtid i Bräcke kommun samt Västjämtlands väl.

Nu har Sverigedemokraterna ökat i båda dessa kommuner.

Traditionellt har Jämtlands län liksom Norrland i övrigt dominerats av Socialdemokraterna. Partiet har tappat i val efter val. Den politiska kartan ritas alltså om allteftersom.

Sverigedemokraterna har en socialkonservativ politik och framhåller exempelvis vikten av kärnfamilj.

Samtidigt har Moderaterna gått mot mitten och Kristdemokraterna som hade kunnat locka konservativa väljare har inte lockat dessa.

– I och med det har högerflanken lämnats öppen.