Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missöden och framgångar i Guldgalans 15-åriga historia

I år fyller Guldgalan 15 år.
Följ med på en tillbakablick, med historier om Bert Karlsson på villovägar, strömavbrott och sås i finfrisyren.

Annons

11 september 2001. Ett gäng företagare har samlats på ett konferensrum på Hotell Radisson i Östersund. De är laddade och förväntansfulla.

Klockan slår 15.

– Vi hade kallat till presskonferens, men inte en enda från media kom. Efter en kvart gick vi ut och såg att alla på hotellet stod och tittade på tv. Man kan säga att det var lite dålig tajming, berättar Jens Edlund.

En sämre start för Guldgalan kunde man inte ha fått. Samtidigt som presskonferensen skulle pågå körde två flygplan in i tvillingtornen i New York.

Men för galan innebar det inte någon kraschlandning. Tvärtom. När nu galan fyller 15 år så kan man blicka tillbaka på idel framgångar.

Redan första året siktade man högt och hade många ivriga påhejare, som dåvarande landshövding Kristina Persson och länsrådet Uno Svalerud. Man anlitade programledaren och skådespelaren Staffan Ling som konferencier och för musiken stod bland andra Anne-Lie Rydé och Staffan Hellstrand.

– Vi ville göra ett avtryck. Vi ville skapa en dag när alla företagare kunde samlas. Vi hade Oscarsgalan som förebild, säger Vanja Aronsson, som på den tiden ägde Hotell Radisson.

– När vi startade ville vi göra något annorlunda, och göra det i november när det annars är mörkt och trist, fortsätter hon.

Hon och Jens Edlund, företagare ..., var de två drivande krafterna från start.

– Jens var driftig innovatör och duktig på ekonomi och jag hade många kontakter, så vi kompletterade varandra bra, säger Vanja Aronsson.

Inför första Guldgalan bjöds bland andra Storsjöyran in som medarrangör. Men första mötet med dem slutade inte riktigt som man tänkt sig.

– De gick efter fem minuter, säger Jens Edlund.

Storsjöyran ville gärna vara med, men tyckte att Guldgalans styrelse inte hade tänkt klart, så de bad dem att återkomma senare när de kunde vara mer konkreta. Nästa möte gick bättre och sedan dess har samarbetet hållit i sig.

Det Storsjöyran framför allt kunde bidra med var ju erfarenheten av stora arrangemang och kunskap och kontakter med artister. Andréa Wiktorsson, som bokar artister åt både Yran och Guldgalan, tycker att den stora bredden varit styrkan genom åren.

– Det har varit en fantastisk nivå på de som uppträtt. Jag tycker att spänsten och variationen på artisterna varit kul, med allt från Torsten Flink och Lisa Ekdal till Pistvakt och Mikael Wiehe, säger hon.

Fram till 2011 arrangerades galan på OSD. Föreläsningarna på dagen har under alla år genomförts på Storsjöteatern. 600 gäster var med på kvällen första året, men ganska snart hade man växt till över 1 000 gäster. 2012 flyttade man till Frösö Park.

I dag är man Sveriges största arrangemang med sittande matgäster, större än Nobelfesten. Om man skulle göra en företagsgala i Stockholm med samma uppslutning skulle Globen fyllas två gånger.

Så det krävs noggrann planering och logistik när nästan 1 600 matgäster ska serveras, och ofta tvingas man improvisera.

– Ett år blev det strömavbrott på Storsjöteatern mitt på dagen. Föreläsningarna skulle just börja och vi planerade för lunchen. Vi fick springa ut på stan och köpa stearinljus, och sedan gå till närliggande restauranger och värma all lunchmat, berättar Jens Edlund.

Från första året, när Guldgalan enbart var en galakväll, så har konceptet i dag utökats till att bli en hel dag med föreläsningar och mingel och sedan den storslagna festen på kvällen. Dessutom har det växt så att Guldgalan nu arrangerar nätverksträffar för företagare vid flera tillfällen under året.

Många kända företagare har föreläst på Guldgalan. Som Bert Karlsson som var här 2003.

– När det var fem minuter kvar till att han skulle upp på scenen hade han fortfarande inte dykt upp. Då ringde jag hans sekreterare i Skara och frågade om han var i Östersund. Hon svarade att han satt på ett fik, och jag gick över till Törners och hittade honom där. Han följde lugnt med och gick rakt upp på scenen och höll sitt föredrag, säger Jens Edlund.

2010 höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt invigningstalet på galan. Han gjorde entré till rökmaskiner och Micke Mojo på elgitarr. Hans kommentar var att det var den häftigaste entré han gjort i karriären.

Ett annat år tappade en servitör en hel kanna med sås i håret på Gunvor Engström, som då var vd för Företagarna i Sverige.

– Hon var hitbjuden och hade suttit länge hos frisören tidigare på dagen. Man kan säga att det var den gäst det var mest fel att tappa sås på, säger Jens Edlund.

Ett år blev en medarbetare fast hos Tullverket. På en resa till Libanon skulle han köpa med sig saker till ett Tusen-och-en-natt-tema som skulle vara i ett av rummen på galan. Det blev lite väl mycket arrak, vattenpipor och tobak.

– Vi som jobbar med Guldgalan skrattar mycket och det händer alltid oväntade saker. Det finns mycket som man inte ens kan berätta, säger Andréa Wiktorsson.

En av framgångsfaktorerna för Guldgalan tror hon är just att de som jobbat med festen aldrig lutat sig tillbaka och varit nöjda.

– Vi har alltid förfinat och utvecklat konceptet, och jag tycker alltid att årets gala är den bästa. Vi kommer att fortsätta vår resa, utvecklas och inte nöja oss.

---

Mer om Guldgalan 2015:

15 priser ska delas ut – så här fungerar Guldgalan

Här är artisterna som spelar på Guldgalan

Här är finalisterna till Guldgalan – biljetterna redan slutsålda

Här är årets tema på Guldgalan – och TV4-profil tar över som konferencier

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2014 här

Här hittar du allt om Guldgalan samlat