Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt bajs i badvattnet – nu tar kommunen prov i Sandtjärn

Härjedalens kommun har fått information om att någon bajsat i vattnet vid badplatsen i Sandtjärn i Sveg. Nu ska kommunen ta prover och skick på analys, för att ta reda på om det finns e-coli- bakterier i vattnet.

–Vi har beställ provrör och förhoppningsvis får vi dem idag eller i morgon förmiddag (läs torsdag, reds. anm), säger Linda Bergström, fritidschef på Härjedalens kommun.

När räknar ni med svar?

– Troligen nästa vecka.

Det var i tisdags som en person ringde in till kommunen och berättade att det fanns bajs i vattnet vid badplatsen i Sandtjärn mitt i Sveg, en populär plats att svalka sig på sommarheta dagar. Kommunens egen vaktmästare såg dock inget när denne städade på badplatsen på morgonen, inte heller kommunens miljöinspektör som åkte ut till Sandtjärn efter tipset om bajs i vattnet.

Men kommunen har ändå bestämt att ta prover för att se om det finns e-coli-bakterier i badvattnet.

– Vi vet ju inte hur det är, bara att det kan vara så, säger Linda Bergström.

Ni har inte stängt badplatsen?

– Nej, vi har satt upp en skylt med information, sedan är det upp till var och en att avgöra hur man vill göra.

E-coli-bakterier finns i tarmen hos människor och utsöndras tillsammans med avföring. Det finns flera varianter av bakterien som kan ge bland annat diarré, feber och buksmärtor, enligt Folkhälsomyndighetens webbplats.