Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt brott när fjällhotell gjorde konkurs

Konkursförvaltaren som utrett en konkurs i Härjedalen misstänker att bokföringsbrott kan ha begåtts. Konkursförvaltaren har anmält det misstänkta brottet till åklagare.

Det aktuella företaget har bedrivit hotellverksamhet i Härjedalen och begärde sig själva i konkurs september 2010. Efter att kontrollerat konkursen och företaget väljer nu konkursförvaltaren att vända sig till åklagare då det finns skälig misstanke om bokföringsbrott.

Bland annat saknas för tiden efter juni 2008 helt verifikationer. Orsaken till detta är enligt en av styrelseledamöterna att alla pappers stals från hans bil i mars 2010.

Detta innebar att han för räkenskapsåren 2008–2009 och 2009–2010 fört en databaserad verifikationslista samt tagit fram resultat- och balansräkningar vilka således helt saknar underlag.

Av bolagets resultat- och balansräkning för räkenskapsåret 2009—2010 framgår att bolagets förlust uppgick till 506 786 kr och att bolagets egna kapital var till mer än hälften förbrukat.

Av bolagets verifikationslista framgår att samtliga konteringar skett 31 december 2009 varför bolagets egna kapital synes ha varit mer än till hälften förbrukat.

Konkursförvaltaren menar att detta torde bolaget styrelse ha haft kännedom om och att styrelsen snarast därefter borde ha upprättat en kontrollbalansräkning, vilket inte skett.

Företaget har även bokfört en fordran från ett annat bolag som i sin tur inte ger en rättvisande bild av företagets resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed.

”Att ange någon närmare orsak till bolagets obestånd är svårt då bolagets verifikationer helt saknas för tiden efter 2008-06-30.”

Dock kan det konstateras att bolaget ej i tillräcklig omfattning reserverat medel för de skatter som påförts bolaget under september månad 2010 vilka till viss del synes ha sin grund i det undermåliga bokföringsunderlaget”, skriver konkursförvaltaren i sin anmälan.