Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt ebolafall i Stockholm

Ett misstänkt fall av ebola utreds i Stockholm, uppger Stockholms läns landsting. Personen insjuknade efter att ha vistats i områden där ebola förekommer och hålls nu isolerad enligt de rutiner som finns.

Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, säger att det rör sig om en ung man som precis varit i Afrika i ett av de länder som drabbats av ebolautbrott.

– Han kom in på en närakut och berättade att han hade feber, säger Örtqvist till TT.

Närakuten i Solna kontaktade då ambulansverksamheten och infektionskliniken.

– Man kom överens om att eftersom han haft feber och nyligen kommit hit måste vi hantera det som ett misstänkt fall.

Mannen fördes till Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Han fördes dit med en specialambulans där personalen har skyddskläder och fördes till ett speciellt rum på infektionskliniken där man undersöker och tar prover.

Ett svar väntas inom ett dygn.

Mannen har berättat att han inte haft någon kontakt med någon som är sjuk i ebola och Åke Örtqvist säger att risken för att mannen skulle vara smittad är mycket liten.

– Det troliga är att det är något helt annat, säger han.

Det finns hittills inget erkänt botemedel och vårdmyndigheter koncentrerar sig på att sprida kunskaper om smittan, isolera drabbade och spåra deras kontakter samt att behandla symptomen med vätska, smärtlindrande och febernedsättande mediciner för att hjälpa immunförsvaret. Den effektiva smittsamheten för ebola bedöms vara låg i ett välorganiserat samhälle med hög levnadsstandard som Sverige.

För knappt två veckor sedan slogs larm om ett misstänkt fall av ebola i Tyskland. Senare visade det sig att det inte var ebola, utan troligen magsjuka.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sade då till TT att han inte tror att Sverige kan drabbas av samma epidemi som Västafrika:

– Vi har lättare att avskilja patienter som är smittade och se till att viruset inte sprids vidare.

Ebolaviruset orsakar en blödarfeber som vid tidigare utbrott varit dödlig för mellan 50 och 90 procent av de smittade. Inkubationstiden är upp till tre veckor och de första symptomen är influensaliknande: feber, matthet och huvudvärk.

Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar - vilket också gjort att så många vårdarbetare varit bland de första offren eftersom viruset smittar via kroppsvätskor. Smittan är inte luftburen.

TT