Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt ebolafall på Arlanda

En man som landat på Arlanda misstänks ha ebola, uppger Aftonbladet. Mannen, som kom från Mellanöstern, har förts till Karolinska universitetssjukhuset. "Man tar inga risker", säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.(TT)

Annons

Mannen har förts i specialambulans till högisoleringsenheten.

– Det var personal vid polisens tullregistrering som upptäckte en person som satt på en bänk och såg dålig ut. Då tillkallades sjukvårdspersonal och av säkerhetsskäl bedömdes att mannen skulle överlämnas till Stockholms Läns Landstings smittskydd, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia som driver flygverksamheten på bland annat Arlanda, till TT.

TT: Kan mannen ursprungligen ha startat sin flygresa i Afrika?

– Ja, det är möjligt. Men inte från något av de smittdrabbade länderna. Och vi har överhuvudtaget inga direktflygningar från de västafrikanska länder där ebolasmittan finns, säger Ulf Wallin.

Larm om misstänkt ebolasmitta har förekommit tidigare på Arlanda.

– Läget är ju ganska uppskärrat så man tar inga risker. Vid det tillfället handlade det om en person som hade kraftiga blödningar. Men det visade sig snart att det berodde på helt andra anledningar, säger Ulf Wallin.

– Det finns heller inget som tyder på att det verkligen skulle vara ebola i det nu aktuella fallet. Personer som jag talat med tror att det kan handla om malaria. Men i den situation som nu råder vill man inte chansa. Det är bättre att kontrollera en gång för mycket än en gång för lite, säger Ulf Wallin.

Även Helena Hervius Askling, jourhavande smittskyddsläkare i Stockholms län, säger att det är för tidigt att tala om huruvida det faktiskt rör sig om ett misstänkt ebolafall eller inte.

– Inte förrän den personen undersökts kan man säga om det är ett misstänkt fall eller inte, säger Helena Hervius Askling till TT.

Hon säger att det är väldigt vanligt med sjukdomsfall som måste föras med ambulans från Arlanda. Men den pågående epidemin i Västafrika är historisk, vilket gör att man reagerar kraftigare.

– Omständigheterna i världen gör att man reagerar på annat sätt.

Om det tas ett prov på personen som skulle kunna ha ebola skickas det till Folkhälsomyndigheten för analys. Hittills i år har myndigheten fått in tio svenska prover för analys.

– Samtliga har varit negativa, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.