Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt imamtorped kvar i häktet i väntan på hovrättens dom

Hovrättsförhandlingen rörande mordförsöket på imamen Obid Nazarov avslutades i dag. Chefsåklagaren vid internationella åklagarkammaren, Krister Petersson, yrkade på livstids fängelse. Försvaret ville att den misstänkte torpeden helt skulle frias, eller få ett kortare fängelsestraff än det tingsrätten utdömde.

I december dömdes en 37-årig uzbek till 18 års fängelse för försök till mord på imamen och regimkritikern Obid Nazarov. Domen från Östersunds tingsrätt överklagades av alla parter och i dag avslutades rättegången vid hovrätten i Sundsvall. 37-åringen hålls kvar i häkte i väntan på domen som meddelas den 1 mars.

Obid Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången till sitt hem i Strömsund den 22 februari 2012. Senare samma år ställdes ett uzbekiskt par inför rätta för medhjälp till mordförsök. Paret friades i både tingsrätten och hovrätten. Men för drygt ett år sedan greps en man i Ryssland och han överlämnades till Sverige hösten 2015. Åklagare Krister Petersson åtalade mannen för försök till mord och var tydlig med att den uzbekiska diktaturen låg bakom dådet.

Östersunds tingsrätt dömde mannen till 18 års fängelse för försök till mord. Däremot pekade de inte ut Uzbekistan som beställare. Domen överklagades av alla parter.

Se också: TV: Mordförsöket på imamen – så gick det till