Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt mansdiskriminering fall för DO

Docenten Eivind Torp vägrades lämna in en ansökan om meriteringsstöd på Mittuniversitetet eftersom han var man. Nu har Centrum för rättvisa tagit sig an hans fall och driver frågan till DO.

Mittuniversitetet har en övervikt av män på sina professurer. Det åtgärdar det genom att endast tillåta kvinnor att söka det så kallade meriteringsstöd som ger personer chansen att meritera sig till professorsnivå fyra gånger så snabbt som i vanliga fall.

Det har visat sig bli en lika enkel som problematisk lösning, för när docenten Eivind Torp förvägrades att ens söka stödet anmälde han sin arbetsgivare för könsdiskriminering. Nu har dessutom den ideella föreningen Centrum för rättvisa slutit upp bakom honom för att hjälpa honom att driva fallet.

– Den enda anledningen till att Eivind Torp inte kunde ansöka om arbetsgivarens forskningsmedel är att han är man. Hans kön var alltså automatiskt avgörande för om han skulle kunna tilldelas stödet och bli professor. Det är olaga könsdiskriminering, säger centrets jurist Lina Albihn i ett pressmeddelande.

Enligt centret är det en utbredd missuppfattning att arbetsgivare får särbehandla människor utifrån vilket kön de har om syftet är att få en jämnare könsfördelning. I själva verket är all automatisk könskvotering förbjuden enligt svensk lag och positiv särbehandling för bara tillämpas som sista utväg och om flera personer av olika kön har likartade meriter, förklarar Centrum för rättvisa i pressmeddelandet.

Diskrimineringsombudsmannen har tagit in parteras syn på ärendet och överväger nu om de ska dra Mittuniversitetet inför rätta.