Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt medhjälpare till mordförsök var aktiv inom FN

I morgon åtalas ett gift par för medhjälp till mordförsök mot den uzbekiske imamen i Strömsund.

Frågan är om de är utbildade spioner eller tvångsvärvade studenter.

Annons

Snart fem månader har gått sedan den uzbekiske imamen Obid-kori Nazarov sköts i huvudet utanför sin bostad i Strömsund. De senaste uppgifterna säger att han fortfarande ligger i koma.

Gärningsmannen är på fri fot. Det gifta par i 30-årsåldern som åtalas av Östersunds tingsrätt i morgon är misstänkta för att ha hjälpt honom. På vilket sätt har inte åklagaren velat avslöja.

Paret är uzbekiska medborgare och har bott i Malmö i ett par år. Kvinnan kom till Sverige som student. Hon har jobbat ideellt inom FN vid sidan av studierna. I en jobbannons för några år sedan uppgav hon att hon hade lång erfarenhet som socialsekreterare.

Uzbeker i exil är övertygade om att attentatet mot Nazarov utförts av den uzbekiska säkerhetstjänsten. De tror att Malmöparet är spioner som skickats till Sverige med ett specifikt uppdrag. Men de kan också vara oskyldiga studenter som blivit tvångsvärvade som medhjälpare i attentatet, under hot mot dem själva eller hot mot anhöriga i hemlandet.

Den misstänkte gärningsmannen är i 35-årsåldern. I pass och andra identitetshandlingar har han uppgett både ryskt och uzbekiskt medborgarskap.

Efter att ha fått tips om registreringsnummer på misstänkta hyrbilar har polisen kunnat kartlägga hans väg genom Sverige. Han har bott på hotell i Stockholm och Östersund bland annat. Han syns på övervakningsfilmer från bensinmackar och affärer och han har lämnat elektroniska spår där han handlat med kontokort.

35-åringen är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Europas alla polisdistrikt och underrättelseavdelningar har bild och uppgifter om honom. Däremot finns han inte med på Rikskriminalpolisens "Most wanted-lista" över Sveriges mest efterlysta brottslingar. Där återfinns flera personer som är misstänkta för mindre grova brott än det här. Den skånske galleristen Ulf Lindström till exempel, är efterlyst för att ha flytt till Italien efter att ha bränt ner sitt galleri i Kungstorp.

Borde inte en misstänkt kontraktsmördare återfinnas på en sådan lista?

– Det är inte alls uteslutet att han hamnar där, men det gör man i regel inte förrän man varit efterlyst ganska länge, förklarar Varg Gyllander på Rikskriminalpolisen.

Ett annat tungt vägande skäl att inte lägga ut hans namn och bild på internet är förstås risken för hämnd.

– Det är en väldigt integritetskränkande åtgärd att lägga ut någon på den här listan, säger Varg Gyllander.

Gärningsmannen lämnade Sverige med flyg till Moskva. Där tar spåren slut.

Om han är kvar i Ryssland är det inte troligt att han utlämnas till Sverige. Ryssland har nämligen inget avtal med Sverige om att utlämna misstänkta brottslingar.