Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt tjuvjägare talar ut

Det är nu nästan på dagen två år sedan fem män häktades då de misstänktes vara ute på vargjakt. Ärendet är fortfarande inte avgjort och nu talar en av de misstänkta, Anders Dunder, ut om hur det känns att rättsprocessen tar så lång tid i ett öppet brev till TH.

I brevet till TH berättar Anders Dunder om sina känslor och tankar under dessa två år.

– Vi var fem stycken som togs av polis ute i skogen, beskyllningen var att vi jagade varg. Vi transporterades slutligen till Falun där vi satt inlåsta i 17 dygn. Jag har en arbetsskada som gör att jag måste äta värktabletter men det gällde inte i häktet, där gavs jag något annat som inte fungerade så jag fick svår värk i ben, rygg och nacke som följd, förklarar Dunder som inte heller fick meddela sig på något sätt så att hans hund som fanns hemma blev omhändertagen.

Dunder berättar även att hans bil stod kvar olåst ute i skogen under tre dygn. Under häktningstiden fick han även sitt hem genomsökt fullständigt.

– Jag hade inga vapen med till skogen, besöket var spontant. En vän ringde mig och frågade om jag ville följa med ut i skogen och leta efter bäver. Vi skulle kontrollera vilka hyddor som var bebodda och ge detta som upplysning till danska jaktgäster. Jag tackade ja när utevistelser för det mesta gör gott, skriver Anders Dunder och beskriver häktningstiden som en tortyr, om än ej fysisk.

– Det var likvärdigt, mobbning eller ska vi kalla det mental nedbrytning, påpekar Dunder och berättar att han efter häktningstiden var tvungen att uppsöka hälsocentralen för att få hjälp och medicin för att inte tappa modet och livsglädjen fullständigt.

Nu när två år har gått så beskriver Anders Dunder att humöret och livsglädjen fortsatt går upp och ner till följderna av pressen som finns i att vara misstänkt som tjuvjägare.

– Inga bevis som visar på min skuld har presenterats och jag vet ju att jag är oskyldig. Trots det har förundersökningen dragit ut på tiden och jag kan inte se någon annan anledning än att vi ska straffas genom att hållas på halster, kanske särskilt jag då som tidigare uttryckt kritik mot statens rovdjurspolitik, tror Dunder som på sin bil har dekaler där det står Våga Vägra Varg och Nollvision av varg i Sverige.

– Det räcker tydligen för att bli stämplad som brottsling. Jag måste ha missförstått vad yttrande- och åsiktsfrihet innebär. Åklagarna Schoultz och Jarlås verkar ha bestämt sig för att statuera exempel.

Anders Dunder har än i dag inte fått tillbaka sina beslagtagna vapen vilket tre av de övriga misstänkta har fått. Vapnen togs i Dunders hem från hans vapenskåp. Tillhörigheter som beslagtogs ur hans bil saknar han också.

– Jag har fått tillbaka bland annat en yxa och några spikar men väntar ännu på exempelvis bilklädsel och en motorsåg för att nämna något. Sen undrar jag varför jag inte får tillbaka mina vapen, beror det på dekalerna på bilen. Jag har förlorat två höstars jakt och undrar om det ska bli en tredje.

Ett annat straff är allmänhetens reaktioner. Trots att det inte finns någon dom så har de misstänkta redan fått lida.

– Vi är uthängda som tjuvjägare i tidningar, på nätet i bloggar och andra sociala medier där det även finns namn och adresser till oss. Jag är även dömd av många medmänniskor där jag bor. I en affär med många kunder fick jag höra, nä men är det vargjägarens som kommer. I kassan på matbutiken ropar en annan, vad fan är du ute än. Folk frågar om jag har fotboja, var jag ska sitta i fängelse. Det är saker jag får höra varje dag. Även mina söner utsätts för dessa frågor, berättar Anders Dunder i sitt öppna brev.

Många gånger har de misstänkta fått tidsangivelser på när ett beslut om en eventuell rättegång eller nedläggning av målet ska tas. Dessa tidpunkter har gång på gång skjutits upp.

– Löftena har inte hållits och det ser ut att vara planerat. När jag varit som mest nere känner jag vilken makt de har och att de kanske kan få mig fälld trots min oskuld, de verkar kunna göra vad som helst. Framför allt är det lagen om förberedelse för jakt som öppnar för godtycke och det är väl efter den lagen som vi testas. Jag tycker att förberedelse är något som kan användas vid terrorism och inte i samband med jakt. Som jägare verkar man automatiskt vara brottsling och befinner man sig i ett vargrevir på våren, då är man riktigt illa ute.

En anledning till att han nu går ut med sitt namn är att han vill varna att det här är upplevelser som vem som helst kan drabbas av.

– Det räcker att vara på fel plats vid fel tillfälle. Jag vill vädja till svenska folket att avkräva våra politiker på förändringar. Döm ingen om det inte finns bevis och avskriv förundersökningar i tid i stället för att göra människor illa. Inga fler ska behöva genomgå den samhällsmobbning som jag utsatts för.

Hela Anders Dunders öppna brev finns att läsa på vår webbsida, www.tidningenharjedalen.se