Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt våldtäkt på kommunens hem

En misstänkt våldtäkt ska ha skett i ett av Östersunds kommuns HVB-hem. Händelsen utreds av Inspektionen för vård och omsorg. Men polisen har tvingats lägga ned sin utredning.

Annons

HVB, hem för vård och boende, är hem där ungdomar placeras genom den egna kommunens socialtjänst. Det kan röra sig om olika sociala problem som gör att en ung människa anses behöva denna form av stödboende.

Just det aktuella HVB-hemmet drivs av Östersunds kommun och där bor både pojkar och flickor. Den 11 juni berättade flicka att hon våldtagits under natten. En av hemmets pojkar hade kommit in till hennes rum och utfört övergreppet.

Hon var nu orolig och bad personalen om hjälp att få göra ett HIV-test.

Kommunen har gjort två anmälningar i ärendet. Dels då till Inspektionen för vård och omsorg. I korthet handlar den om vilka åtgärder och utbildningar som personalen ska få genomgå för att bättre kunna hantera situationen om en liknande sak händer igen.

Dels har händelsen så klart anmälts till polisen. Där har man i dag ansett sig tvingade att lägga ned utredningen. Lite uppseendeväckande eftersom våldtäktsmisstankar normalt medför obligatorisk häktning.

– Flickan vill inte medverka i någon polisutredning och därför kommer vi inte vidare, säger Ted Persson hos polisen.

Att ändå fullfölja en våldtäktsutredning trots att kvinnan inte medverkar är i och för sig inte ovanligt. Men då krävs det teknisk bevisning att luta sig emot och någon sådan har man inte fått fram i det här fallet.