Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta för terroristbrott begärs häktade – kopplingar till Strömsund

 
Terrormålet med koppling till Strömsund
Visa alla artiklar

De tre personer som varit anhållna sedan i måndags har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

En av männen som nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott har kopplingar till Strömsund. Mannen som är i 40-års åldern är just nu skriven på en ort i Stockholms län men har varit skriven på flera orter i Strömsunds kommun vid flera tillfällen sedan han först kom till Sverige från Uzbekistan för 10 år sen.

– Det är en komplex utredning. Vi bedömer att de fortsatt behöver vara frihetsberövade, säger åklagaren Per Lindqvist till Ekot på Sveriges Radio.

De övriga som nu begärts häktade är uzbekisk medborgare och medborgare i Kirgizistan.

Det misstänkta brottet ska ha begåtts av två av de misstänkta mellan första juli 2017 och sista april 2018. Den misstänkta mannen i 40-års åldern med kopplingar till Strömsund ska ha begått brottet mellan första januari 2017 och sista april 2018. Det ska ha begåtts bland annat i Strömsund och Akalla. 

Terrorhotnivån i Sverige är inte påverkad, den ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.

Artikeln uppdateras.

Läs mer:

En av de misstänkta för förberedelse till terroristbrott greps i Strömsund (30 apr)

Man i Strömsund anhölls misstänkt för förberedelse av terroristbrott – släkting: ”Han är helt oskyldig” (30 apr)

Grannar berättar om tillslaget i Strömsund – känner ingen rädsla – "Det har sett ut som en industritomt" (1 maj)

Lokalsamordnare mot våldsbejakande extremism i Strömsund: ”Vi behöver vara uppmärksamma” (2 maj)

Uzbeker i Strömsund oroliga efter polisingripande – räds misstänksamhet mot andra: ”Polisen kanske har gjort fel” (2 maj)