Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte jakttornssabotören frias av hovrätten

Den man som tidigare dömts av tingsrätten för att ha saboterat ett antal jakttorn i länet frias av hovrätten. Det framkommer av en dom som meddelades under fredagen.

Annons

Det var i höstas som en 54-årig man ställdes inför rätta för att ha sågat ned 16 jakttorn på olika orter i länet. I rättegångsförhandlingarna hävdade han att han var oskyldig och att han befunnit sig vid de nedsågade tornen av en slump. Fotografier från de olika platserna och olika torn hittades i hans kamera.

Tingsrätten fann dock mannens berättelser orimliga och la det som grund till att finna honom skyldig för skadegörelse. Han dömdes därför till tre månaders fängelse.

Hovrätten har lyft fram att det är åklagaren som har bevisbördan i åtalet. Man menar att åklagaren inte i något av åtalspunkterna kunnat visa att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är den åtalade mannen som utfört gärningarna. Därför frias han helt.

Tingsrätten hade lyft fram ett fall där mannen ska ha befunnit sig bredvid ett av tornen och tagit en bild av det, bara för att 20 minuter senare tagit en bild av det i nedsågat skick. Enligt dem var det orimligt att han cyklat förbi platsen två gånger på så kort tid utan att se någon som sågat ned tornet. Man bedömde även 20 minuter som ungefär så lång tid det skulle krävas att såga ned jakttornet.

Hovrätten gör dock bedömningen att det inte går att säga med exakthet att det är samma torn på båda bilderna. I ett av fotografierna ska en bred grusväg synas, men inte i det andra. Det saknas i övrigt referenspunkter för en riktig jämförelse och man menar att åklagaren inte styrkt sitt gärningspåstående, vilket alltså gör att mannen frias.

Vid ett annat fall har också fotografier använts som bevisning, men dessa ska inte vara tagna av den åtalade själv. Därmed saknas utredning som knyter honom till platsen, anser hovrätten. Man har sett honom i närheten av platsen för det nedsågade tornet under en kväll, men det har inte bevisats att det var just den kvällen som tornet sågades ned. Det har heller inte klargjorts hur långt från tornet mannen påträffats.

Vad gäller ett annat torn har man inte kunnat bevisa att mannen varit vid platsen när tornet sågats ned. Han hade setts där några dagar tidigare, men inte senare, och bland annat därför så kan man inte knyta honom till skadegörelsen.

Mannen har också uppgett att han ofta vistas i naturen. Att man funnit hans regnskydd, handskar och sågbladsskydd i området runt vissa jakttorn har han förklarat med att han använder handskar och såg för att bygga kojor och hugga ved i skogen. Hovrätten finner inte skäl att ifrågasätta de uppgifterna. En del torn ska dessutom ha reducerats till "kaffeved" och för att lyckas med det anser hovrätten att man behöver vara flera personer eller ha tillgång till mer effektiva redskap än de som den åtalade 54-åringen haft till förfogande.

De skadeståndsyrkanden som gjorts av två målsäganden ogillas också eftersom de är baserade på att mannen gjort något brott. När detta inte har kunnat bevisas så kan han heller inte lastas med att betala skadestånd, menar domstolen.

Mannen beviljas också ersättning för sina rättegångskostnader i hovrätten.

----

Läs mer:

Dom har kommit i jakttornshärvan – mannen får tre månaders fängelse

Misstänkte jakttornssabotören överklagar sin dom

Sågade ner 16 jakttorn – idag inleds huvudförhandling i hovrätten

Kriminalvården slår ifrån sig jakttornssabotörens anklagelser

Östersunds häkte granskas efter anmälan av jakttornssabotören