Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitchells flygturer räckte inte

Jämtland spelade drömbasket halva matchen mot Norrköping.
Sedan körde skyttet fast och laget tappade matchen – och ledningen i kvartsfinalserien.
Efteråt rasade Mathias Eckhoff över domarna.

– Norrköping får göra lite som de själva vill, medan vi inte blir belönade för vårt fysiska spel, säger Mathias Eckhoff som framförallt var upprörd över behandlingen av Andrew Mitchell.

Efter de två tidigare sjöslagen mellan Jämtland och Norrköping blev det ännu en extremt spännande tillställning när lagen möttes i tredje kvartsfinalmatchen.

Och än en gång, måste vi säga, levde Jämtland högt på sitt trepoängsskytte.

Redan i halvtid hade laget satt elva ”långskott” och tryckt i hela 57 poäng mot Norrköping.

– Det var ett helt sinnessjukt skytte av oss första halvan av matchen. 60 procent är nästan för bra för att vara sant, säger coach Mathias Eckhoff.

– Och tyvärr tror jag att vi blev lite för kära i skyttet eftersom det gick så bra. I andra halvan hade vi stora problem att hitta fram till korgen. När inte långskyttet längre funkade visste vi inte riktigt hur man gjorde poäng från nära håll.

Jämtland beroende av sitt skytte. När laget började tappa skärpan åt Norrköping snabbt upp den 13-poängsledning som Jämtland hade som mest.Med 8 minuter kvar var hemmalaget ikapp till 74–74.

Och som sig bör i en jämn match blev det de små detaljerna som avgjorde:

Först blev viktige Luka Marolt utfoulad med sex minuter kvar.

När matchen stod och vägde med tre minuter kvar drog Jämtland på sig tre snabba turn overs och släppte Norrköping från 86-85 till 91-85 – ett matchavgörande ryck skulle det visa sig.

– Norrköping steppade upp i försvaret och satte lite större press på oss mot slutet. Förra gången spelade vi riktigt bra defense hela matchen här nere, men det orkade vi inte den här gången, säger Egal Saleman som menar att försvarsspelet avgjorde till Jämtlands nackdel den här gången.

– Släpper man in 97 poäng blir det extremt svårt att vinna. I synnerhet mot ett lag som Norrköping.

Efter sjupoängsförlusten var Mathias Eckhoff mest upprörd över domarnivån, och hemmalagets behandling av makalöse Andrew Mitchell (34 poäng totalt).

– Jag tänker inte dra ihop några konspirationsteorier, men jag tycker att Norrköping får alldeles för stora fördelar av domarna och som coach är det väldigt frustrerande att se.

– De har ett väldigt mycket större lag än vad vi har, vilket gör att vi måste spela fysiskt. Men det straffas vi för, samtidigt tillåts Norrköping behandla Andrew lite som de själva vill, när de inte klarar av att stoppa honom med schyssta medel.

Kelly Grant var inte av samma mening:

– Det var som en boxningsmatch där ute, och då får man både ta och dela ut smällar. I vilket fall tycker jag att Jämtland gjorde en riktigt bra match. Mitchell var riktigt bra och vi hade en del tur som lyckades vända på matchen mot slutet.

Norrköping leder nu med 2–1 i matcher och kan säkra semifinalplatsen i Östersunds sporthall redan på fredag kväll.

Norrköping: George Gervin 24, Oladapo Ayuba 23, Fred Drains 13, Joseph McNaull 11, Kenneth Grant 10, Joakim Kjellbom 9, Peter Cipriano 4, Andrew Pleick 3. Jämtland: Andrew Mitchell 34, Tyrone Levett 20, Egal Saleman 11, Luka Marolt 7, Tommy Johnson 6, Stefan Hellgren 5, Joakim Eriksson 3, Francis Odada 2, Erik Westin 2. Publik: 2 311.

Norrköping leder med 2–1 i matcher.

Denne fantastiske lille lirare höll på att avgöra matchen till Jämtlands fördel, men plockades effektivt bort (lite för bryskt?) av hemmalaget i slutet. En matchavgörande faktor.

Skulle lika gärna kunna vara ett utropstecken, men ändock: 16 treor i måndags och 16 treor i går av Jämtland - siffror som är för bra för att vara sanna och innebär ungefär hälften av lagets poäng i matcherna. Kan laget verkligen hålla uppe det i ytterligare en match?

Norrköping: 58,6 procent (Ayuba 9/13). Jämtland: 48,4 (Mitchell 6/9, Marolt 2/3)

Norrköping: 60 procent (Gervin 6/6)

Jämtland: 45,7 (Saleman 3/4, Levett 4/6)

Norrköping: 80 procent (Gervin 4/4)

Jämtland: 71,4 (Mitchell 4/4, Levett 2/2)

Norrköping: 44 (Ayuba 12)

Jämtland: 21 (Johnson 4)

Mitchell 40,00, Levett 38,12, Johnson 31,12, Hellgren 23,41, Saleman 22,59, Marolt 14,37, Eriksson 11,58, Odada 7,21, Westin 7,19, Säwström 2,41.