Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittfältsdirigenten berättar om sin mörka ungdomstid

Han är en av Östersunds FK:s viktigaste pjäser i jakten mot allsvenskan.
Men vägen dit har varit allt annat än spikrak för Brwa Nouri, 28.
– Jag var på väg in i den kriminella världen när Dalkurd hörde av sig. Där kom vändningen.

Annons

Förutom hans obestridliga fotbollstalang skulle nog de flesta människor som träffar Brwa Nouri dagligen, beskriva honom som intelligent, ödmjuk och en godhjärtad person.

Därför känns det närmast som en ofattbar ekvation att han en gång hade epitetet "bad boy".

Tidigt klassades Östersunds mittfältsdirigent som en stor fotbollstalang i AIK. Men från 18 års ålder tills han var 22 levde han som han själv beskriver ett dubbelliv.

– Förutom fotbollen höll jag på med mycket festande, tjejer, droger och slagsmål. En vanlig dag i AIK var att vi åt frukost klockan åtta och sedan hade träning. Då hade jag kanske varit ute till fyra på natten och gjort saker som en fotbollsspelare verkligen inte borde göra.

– Jag hamnade i en ond cirkel där allt detta blev en del av mig. Senare blev det hela mig och till sist klarade jag inte av att spela fotboll utan alla dessa grejer. Jag kände att jag måste fortsätta med allt för att lyckas och hoppas på att inte åka fast.

Men verkligen hann ikapp Brwa Nouri.

– Det blev en knarkrazzia i Solna och polisen tog 12-13 personer där jag var inblandad och AIK fick reda på det. När jag ser tillbaka på det i dag är jag smått tacksam. Det blev en vändpunkt för mig.

År 2009 fick mittfältaren en nystart på sin fotbollskarriär. Flyttlasset gick till Borlänge för spel med Dalkurd i division 2.

– Hjälpen i Dalkurd kan jag aldrig vara nog tacksam över. Jag umgicks i bra kretsar och insåg att mitt tidigare liv var fel. I hela mitt liv hade jag fått höra att jag är bra på fotboll, men ändå fortsatt med allt de andra dåliga. I Dalkurd fick jag insikten att man lever bara en gång och det var dags att ge fotbollen en ärlig chans, säger Brwa Nouri.

De fem säsongerna i Dalkurd blev lyckade och resten är historia. Sedan ankomsten till Östersund i december 2013 har han utvecklats till en av Östersunds FK:s allra viktigaste pusselbitar för spel i allsvenskan nästa år. Han charmar publiken med magiska passningar och han har en förmåga att kliva fram när det som mest behövs, vilket de sena målen mot Degerfors och Assyriska är ett bevis för.

Epitetet "bad boy" är utdaterat och nu beskriver journalister honom hellre som "Östersunds Xavi" eller "dirigenten".

Det stökiga dubbellivet som Brwa Nouri hade under sin tid i AIK är dessutom nu bara ett minne blott.

– All min tidigare idioti till trots så går ingenting att ångra, jag kan ändå inte få det ogjort. Jag har i stället lärt av misstagen och försöker hela tiden bli en bättre person. Anledningen varför jag kan berätta om det här så öppenhjärtligt är att det just är från en annan livstid.

Om det skulle komma ett erbjudande från en toppklubb i dag, är det då risk att du försvinner?

– Det ska jäkligt mycket till för att jag ska lämna det vi är mitt uppe i nu. Om Köpenhamn, eller någon klubb från Holland eller Tyskland hör av sig, skulle man kanske lyssna. Men det enda jag har i huvudet nu är att gå upp i allsvenskan med ÖFK. Fast det sista behöver du inte skriva, då jinxar jag väl bort våra chanser, säger Brwa Nouri och skrattar samtidigt som han knackar tre gånger i bordet.