Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittnytt förlorar vid omorganisation

Som befarat så kom Sveriges Television i går med det besked som vi som värnar ett starkt Mittnytt har fruktat.

Annons

Mittnytt beskärs på kompetens då utsändningen av samtliga regionala nyhetssändningar i Norrland – som utgör två tredjedelar av landets yta – centraliseras till Umeå. Det innebär att sex tjänster försvinner från Mittnytt i Sundsvall. Mittnytt kommer dock även i fortsättningen att ha lokala programledare, till alla "Mittnytt-lovers" stora glädje.

SVT har argumenterat för att detta inte kommer att påverka kvalitén på bevakningen av Norrland då antalet reportrar är intakt. Detta stämmer initialt, men vad är det som säger att den utbredda viljan att central-isera allting stoppar här?

Argumentet för att dra ner i Norrland är för att frigöra resurser för utökad bevakning på andra håll i landet.

– Vi kan inte längre leva kvar i en organisation som inte speglar det moderna Sverige, säger SVT:s vd Eva Hamilton till Mittnytt.

Bland annat blir Helsingborg och Södertälje, som får varsitt helt nytt nyhets-program, vinnare. Dessutom öppnar SVT redaktioner i Borås och Linköping – två stora städer som naturligtvis inte ska stå obevakade.

Att tillhandahålla en regional såväl som nationell nyhetsbevakning är själva kärnan i public service-uppdraget. Problemet är inte att SVT vill bevaka en större del av landet samt bli bättre på orter som i dag är underbevakade, utan att de vill göra det på bekostnad av redaktionerna i Norrland.

Rimligare vore att SVT i stället använde en större del av licenspengarna till att sköta sitt kärnuppdrag och lite mindre del av pengarna till att sända, förvisso skicklig producerad, tingel-tangel-teve.

Ofta brukar det argumenteras för att SVT måste hålla uppe sin andel av tittarna för att legitimiteten för public service-systemet ska bestå. Men vad är vitsen med att ha en teve "i allmänhetens tjänst" om de sänder program som precis lika gärna skulle kunna gå i de kommersiella kanalerna?

I egenskap av att vara en public service-kanal har man privilegiet att inte ängsligt behöva studera tittarsiffror – eller antalet klick på SVT Play.