Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitet är årets sommaruniversitet

Mittuniversitetet har flest sommarstudenter i hela landet och är därför utsett till årets sommaruniversitet av Saco studentråd.

Studentrådet för Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) delar för första gången ut utmärkelsen årets sommaruniversitet. Vinnare blev Mittuniversitet, som också är det lärosäte som tar in flest sommarstudenter i hela landet.

Johanna Talus som är vice ordförande för studentkåren i Östersund är glad över utmärkelsen.

– Det är jätteroligt och jätteviktigt att visa att det finns intresse bland ungdomar att studera på somrarna. Det blir en ökad säkerhet för de som inte har något sommarjobb, säger hon.

I motiveringen står att Mittuniversitetet är ett av få lärosäten som står emot trenden att skära ned i sommarstudieplatser. I år går 7175 sommarstudenter på universitetet, en ökning med 45 procent jämfört med förra året. Att Mittuniversitetet tar in så många sommarstudenter kan ha att göra med att många av kurserna ges på distans och att fler därmed kan söka dem.

Söktrycket på sommarkurser har ökat under de senaste fyra åren, men platserna i landet har minskat. Saco Studentråd har därför i samband med den nya utmärkelsen lanserat ett förslag om att utöka sommarkurserna i landet. Johanna Talus på Östersunds studentkår hoppas att utmärkelsen kan bidra till en positiv vänding och att fler universitet håller öppet under somrarna i framtiden.

– Vi får visa att vi här i norr både kan och vill. Funkar det för ett mindre universitet så borde funka för ett större, säger hon.