Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet bas för ny elittränarutbildning: "En viktig satsning som görs"

Mittuniversitetet i Östersund blir basen för en helt ny elittränarutbildning. Det är Svenska Skidförbundet som satsar på en utbildning som omfattar alla skidgrenar och kommer starta under 2018. Totalt kommer 25-30 nya elittränare att utbildas.
– Det är en viktig satsning som görs med målet att skapa framtidens tränare, säger Marko Laaksonen, docent och ansvarig för Mittuniversitetets del i elittränarutbildningen.

Utbildningen riktar sig till tränare som redan idag arbetar på professionell nivå och har motivationen att fortsätta göra detsamma i många år.

– Det är en viktig satsning som görs med målet att skapa framtidens tränare. Tränarrollen förändras och kraven på en gedigen utbildning ökar i takt med att kunskapsbasen växer och tränarnas förmåga att omsätta kvalificerad kunskap till daglig verksamhet blir helt avgörande, säger Marko Laaksonen, docent och ansvarig för Mittuniversitetets del i elittränarutbildningen.

Elittränarutbildningen kommer att omfatta allt ifrån grundläggande anatomi och fysiologi till mer tillämpad testmetodik, träningslära, ledarskap och idrottspsykologi. Utbildningen sker över två år med fysiska träffar i Östersund.

På Mittuniversitetet har vi bedrivit forsknings- och utvecklingsarbete riktat mot idrott, särskilt vinteridrott, i många år. I och med den nya utbildningen förstärks våra möjligheter att fortsätta bidra till att utveckla svensk skidåkning, säger Kerry McGawley, koordinator för idrottsrelaterade verksamheter på Mittuniversitetet.

Satsningen är en del i Skidförbundets arbete för ökad jämställdhet bland elittränare; därför kommer kvinnliga sökanden prioriteras i den mån det är möjligt. Preliminärt kommer det finnas 25–30 platser.

– Vi vill ge tränarna en god kombination av erfarenhet och evidensbaserad kunskap. Vår förhoppning är att ge en ny generation tränare möjlighet att kombinera datadrivna beslut med fingertoppskänsla för att ytterligare stärka svensk skidåknings konkurrenskraft, säger Tommy Eliasson Winter, Svenska Skidförbundet.