Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet skapar #metoo-app – testas redan i år

En app som ska hjälpa till att motverka sexuella trakasserier och härskartekniker? Det är precis vad Forum för Genusvetenskap på Mittuniversitetet arbetar med. En prototyp på appen testas i december.

#metoo har uppmärksammat den situation som många kvinnor lever i. Sexuella trakasserier och övergrepp som sker i yrkeslivet. Bransch efter bransch har vittnat om hur det kan se ut. Journalisterna berättar under #deadline, skolungdomar under #tystiklassen och inom kulturvärlden #tystnadtagning, #sjungut och #tystdansa.

På Mittuniversitetet arbetar man för att ta fram en app som ska hjälpa till att motverka sexuella trakasserier och härskartekniker.

"Vi vill medvetandegöra, synliggöra och motverka härskartekniker. Det är ett fenomen som är långt mer utbrett än vad vi vill tro och den senaste tidens #metoo-rörelse visar behovet av att prata om maktstrukturer som är en grogrund för sexuella trakasserier och negativ psykosocial arbetsmiljö. Men, appen ska inte ses som något alternativ till att hantera allvarliga kränkningar den rättsliga vägen" säger Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Idén till appen kom till i våras under en diskussion om feministiska strategier. Nu är den mer aktuell än någonsin i och med #metoo. Appen kommer att visas på onsdag nästa vecka i samband med ett evenemang som Forum för Genusvetenskap arrangerar.

"Appen kan användas om man själv har blivit utsatt för härskartekniker, om man ser någon bli utsatt eller om man har utsatt någon själv. I appen får man kunskap om vad härskartekniker är, hur man kan motverka dem, och man kan välja att anonymt bidra med statistik" säger Karin Larsson-Hult i ett pressmeddelande.

Prototypen lanseras i december och kommer först att testas av Mittuniversitetets anställda under första halvan av nästa år. I ett senare skede hoppas man att den ska kunna släppas till alla.

"Om en arbetsplats kan bli självmedvetet kring i vilken grad härskartekniker förekommer kan det vara en del i att främja den psykosociala miljön. Valet att testa appen i mindre skala i vår egen miljö gör att vi kan upptäcka brister som behöver korrigeras innan vi eventuellt kan göra större lansering" säger Karin Larsson-Hult i ett pressmeddelande.

Fakta:

Härskarteknik är metoder att skaffa sig negativ makt över andra. Det talas om sju olika härskartekniker: osynliggörande, förlöjligande, underhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering och våld eller hot om våld.

Läs mer:

Genusvetaren Angelika Sjöstedt-Landén om #metoo: "Att säga inte alla män är ett sätt att avhända sig ansvar"

Hundratals skådespelare samlades för att läsa upp vittnesmål om övergrepp – Eva Röse: "Det finns ingen väg tillbaka"

Flera musiker vittnar om sexuellt våld: ”Jag minns att det gör ont och att jag gråter”

#Metoo-manifestation i Östersund mot sexuella trakasserier

#MeToo – här är läsarnas berättelser i text