Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetets forskning om fridykning får miljonstöd från USA

Privata givare i USA har skänkt knappt fyra miljoner kronor till Mittuniversitetet för forskning om fridykning.
– Min övertygelse är att donationen kommer att utveckla vår forskning på området och jag ser fram emot intressanta resultat, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Donationen är knuten till Avdelningen för Hälsovetenskap och den forskning som bedrivs inom Environmental Physiology Group, ett arbete som leds av professor Erika Schagatay i Östersund.

– Det är ju väldigt roligt att bli uppringd av någon som säger att de vill erbjuda finansiering till den bästa inom precis det forskningsområde som jag är verksam inom och att de sedan frågar vad vi behöver finansiering till, säger Erika Schagatay i ett pressmeddelande.

Tillsammans med sin forskninggrupp har Erika Schagatay i många år bedrivit forskning om fysiologin hos människor som fridyker, det vill säga dyker utan att andas. En del av forskningen har kretsat kring säkerheten inom fridykning.

Fridykning är både en tävlingssport och ett yrke bland vissa folkgrupper.

– Jag har arbetat tillsammans med nationella och internationella dykorganisationer för att utveckla säkerheten inom både tävlings- och rekreationsfridykning och vill gärna fortsätta med det arbetet. Det möjliggörs nu av den stora donationen från USA, säger Erika Schagatay i pressmeddelandet.

[+] Regionens ekonomi fortsatt nedåt – riskerar ett sämre resultat än 2017: ”Vi ligger under fjolårets nivåer”