Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miunforskare granskar skogsbranden

Forskare från Mittuniversitetet ska undersöka hur samordningen av kommunikation fungerade under av sommarens stora skogsbrand i Västmanland. Mediernas rapportering från nyhetshändelsen ska även den granskas.

Flera forskare vid Mittuniversitetets forskningscentrum Demicom ska under hösten ägna sig åt den våldsamma skogsbrand som rasade i trakterna kring Sala under augusti månad. Detta på uppdrag av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Professor Catrin Johansson och Emelie Bäck ska undersöka hur kommunikationen kring skogsbranden samordnades under krisens mest akuta fas. Resultatet sammanställs i en rapport som beräknas vara färdig i början av 2015.

– Vi kommer att identifiera både styrkor och svagheter i hanteringen av krisen, säger Catrin Johansson i ett pressmeddelande.

Ett annat forskarteam från Mittuniversitetet, under ledning av professor Lars Nord, ska samtidigt undersöka hur mediebevakningen av branden såg ut, både traditionella nyhetskanaler och sociala medier. Studien innehåller bland annat intervjuer med journalister.

– Det är intressant att undersöka hur medierna värderar alla budskap och källor i sociala medier under en kris som denna, säger Lars Nord.