Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkbönder i länet tror på framtiden

Det finns både framtidstro och optimism bland länets bönder. Trots lågkonjunktur och dålig lönsamhet funderar flera på stora investeringar.

Annons

När LRF bjöd in till byggdag kom ett 30-tal av länets cirka 200 mjölkbönder till utbildningsdagen. Där en del av deltagarna redan har byggt medan andra är på väg att sätta in mjölkningsrobotar.

– Vi planerar för att bygga en helt ny ladugård för lösdrift med plats för 70-talet kor, och med mjölkningsrobot, säger Nils Björid, Slandrom.

– Vi måste följa med den tid vi lever vi. Visserligen är det är ett 10 miljonersbygge, men det var säkert ett stort åtagande också när Per-Albintorpen byggdes på sin tid, säger Age Björid.

– Visst är priserna på världsmarknaden oroande, men i och med att sonen vill ta över, så är det givet att vi också vill att gården utvecklas, säger Marie Björid.

Familjen Björid och övriga fick höra Mats Gustafsson från JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala tala om mjölkningsrobotar. Han kommer från en gård i Myrviken, men forskar på automatiska mjölkningssystem.

– Ett vanligt fel är att man många gånger har för snävt tilltagna gångar för djuren.

I ladugårdar med automatiska mjölkningssystem går korna fritt med tillgång till foder, vatten, liggbås och mjölkas när de själva vill. I Jämtland finns i dag 35–40 gårdar med mjölkningsrobotar och Mats Gustafsson har som forskare besökt 100 av landets 500 gårdar som har automatiska mjölkningssystem. Han vet därför att stallen måste utformas så att det passar korna, och där djuren och tekniken kan fungera tillsammans.

– Dessutom måste man tänka mer på de som ska jobba i ladugården, ofta underskattas den egna arbetsmiljön, säger Ingrid Gustafsson.

– Många anser att det är läge att investera nu när det går få bättre upphandlingar och när räntorna är låga, säger David Levrén.