Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder räddas inte av ökat gårdsstöd

/
  • Mjölkbönderna Ewa-Maria och Torgny Widholm från Trägsta i Hallen kommer i år att få mer i gårdsstöd från EU än i fjol. Men under det senaste året har de förlorat betydligt mer på Milkos sänkta ersättning för mjölken, och de har tvingats säga upp anställda.

EU:s gårdsstöd till länet var i fjol drygt 80 miljoner kronor. Nuvarande eurokurs ger nästan 84 miljoner i år. Men det hjälper inte mjölkbönderna.

Annons

– EU-stödet betyder fruktansvärt mycket för oss här uppe i Norrland. Men det är ändå mjölkpriset vi står och faller med, säger mjölkbonden Torgny Widholm som tvingats säga upp de anställda.

Tillsammans med hustrun Ewa-Maria Widholm har han för närvarande ungefär 90 mjölkande kor i Trägsta i Hallen.

Om kronan fortsätter att vara lika svag mot euron som den är nu kommer makarna Widholm kring jul att få drygt 100 000 kronor mer i gårdsstöd för 2009 än de 555 500 kronor de fick för 2008. Fast då beror 80 000 kronor av höjningen på att de 210 hektaren åker och betesmark ökat till 240 hektar. Det är arealen som bestämmer gårdsstödets storlek.

inte mycket till julklapp, för Milkos minskade ersättning för mjölken har gett ett mångdubbelt större minus.

– Minst en halv miljon kronor har vi tappat sedan ett år tillbaka, säger Torgny Widholm.

Ifjol vid den här tiden betalade Milko honom och Ewa-Maria 3,60 kronor per kilo mjölk.

– Nu i maj ligger vi på 2,55.

Torgny Widholm berättar att det i den ersättningen finns ett tillägg för att mjölken håller hög kvalitet, och ett ungefär lika stort avdrag för att mjölken just nu har både en låg fetthalt och en låg proteinhalt.

Räknat på årsproduktionen på ungefär en miljon kilo mjölk handlar det om ett minus på en miljon kronor i är jämfört med ifjol. Men eftersom sänkningen skett i etapper så stannar förlusten på en halv miljon.

ändå lika mycket för mjölken som Arla och Skånemejerier. Norrmejerier däremot betalar ungefär en 50-öring mer per kilo.

Med 90 kalvningar på gång fram till i september och cirka 120 mjölkande kor i höst så skulle Widholms behöva anställa fler.

Men en minskning av tre anställda till två följdes i mars i uppsägningen av den andra. Den kvarvarande anställda försvinner nu på mammaledighet. Och Torgny och Ewa-Maria har sänkt sina löner.

– Det är vi nu, jag och Ewa-Maria, sju dagar i veckan.

Ändå är de nu i slutfasen av den storinvestering de inledde i höstas. För 11 miljoner kronor har de byggt ut ladugården, byggt en ny ungdjursladugård och köpt två mjölkrobotar.

orgny Widholm skrattande säger att han känner sig som 60 så säger han att han tror på en ljusnande framtid.

– Det går i cykler. Vi är optimister.

Mer läsning

Annons