Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölken knappast närproducerad

Annons

Närodlat, kravodlat, ekoproducerat är ledordet.

Jag har svårt att kalla till exempel mjölken närproducerad. Ty även om mjölken kommer från din närmaste granne i Jämtland har den åkt bil tur och retur till Sundsvall innan den finns i vår matbutik.

Nu tror jag inte att mjölken ha tagit skada av åkturen, men nu vill jag höra vad miljögardet tycker?

En annan sak jag funderar över är hur håller man isär mjölken som kommer från Kravgårdar alternativt icke-Kravgårdar? Kör man för det första två olika transporter? Sedan – när man når mejeriet – har man två hanteringslinjer där?

Jag vet att Norrmejerier varit här för att värva de allra största kravleverantörerna. Det är tydligen brist på kravleverantörer! Då har ju mjölken, om så blir fallet, åkt ännu längre.

Närproducerad mjölk för min del var den mjölk jag tog med mig in när jag avslutade morgonpasset i ladugården och tanken just hade stannat.

Vid juletid hade jag två restauranger plus privata som köpte mjölk för att ha till julbordets rörost.

För några dagar sedan hörde jag ett radioprogram som berättade att jordens resurser var uttömda för 2014 redan 1 augusti. "Men då har du inte sett all odlingsmark som växer igen med sly", sa jag till mig själv.

Hade jag haft ett bättre personnummer skulle jag ha arrenderat en gård och haft fem kor och levererat närproducerad mjölk till mina närmaste.

Sven Karlsson

lantbrukare emeritus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel