Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölken som kan förbjudas

Livsmedelsverket har föreslagit en ändring av reglerna för småskalig livsmedelsförsäljning.

Genomförs förslaget kan det innebära ett förbud för gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk.

Annons

Remisstiden för Livsmedelsverkets förslag om en ändring av reglerna för småskalig livsmedelsförsäljning har nu gått ut. Förslaget innebär nya regler där bland annat begrepp som "små mängder" och "lokal" detaljhandel definieras tydligare.

Livsmedel som berörs av förslaget är bland annat vilt, honung, musslor och ägg. Men även försäljning av opastöriserad mjölk påverkas om förlaget går i genom.

– Vi vill underlätta för den småskaliga livsmedelsproduktionen och få en likvärdig tillämpning i hela landet, utan att äventyra konsumentsäkerheten, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör på Livsmedelsverket.

När det gäller just mjölkförsäljning innebär remissförslaget en skärpning av nuvarande regler som tillåter en producent att sälja eller ge bort små mängder mjölk, råmjölk och grädde direkt till konsumenter som kommer till gården. Enligt det nya förslaget ska detta inte längre vara tillåtet.

– Bakterier från opastöriserad mjölk kan orsaka svåra sjukdomar och syftet med regelförändringen är att skydda konsumenten, säger smittskyddssamordnaren på Livsmedelsverket Mats Lindblad.

Det nya förslaget från Livsmedelsverket har skapat en stor debatt.

Jörgen Andersson på Fjällbete i Åre är i ett debattinlägg kritisk till Livsmedelsverket som han tycker hävdar statens/industrins rätta att bestämma vad människor skall äta och inte äta. Han skriver: "Riktig mjölk är ett levande system, förunderligt väl anpassat för sin uppgift. Den avlivade, pastöriserade, mjölken är fortfarande nyttig, men den har blivit svårare för kroppen att ta emot, och den kan heller inte ge barnen det starka grundskyddet mot astma och allergier".

Från Livsmedelsverkets sida svarar man på kritiken genom att påtala risken för att bli sjuk av opastöriserad mjölk. Man säger att det, trots att det är få som i dag dricker opastöriserad mjölk, årligen inträffar ett fall eller utbrott av sjukdom med opastöriserad mjölk som smittkälla varav det största omfattade 120 personer.

Livsmedelsverket känner en stor oro för att felaktiga uppgifter sprids som gör att fler utsätter sig för risken att dricka opastöriserad mjölk och därmed riskerar att bli sjuka.

Bland remissinstanserna finns näringslivsrepresentanter, myndigheter och kommunala nämnder. Dessutom har många enskilda personer yttrat sig i ärendet. Nu ska alla yttranden sammanställas till ett underlag för det slutgiltiga förslaget som beräknas vara klart i början av 2014.