Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkrättegången slutade abrupt

Rättegången mot Jörgen Andersson och Åre bondgård för försäljningen av opastöriserad mjölk hann bara inledas innan åklagaren Sune Andersson förklarade att han vill lägga ned åtalet.
– De åtalade ingick inte i företagets styrelse när försäljningen skedde, säger han.

I april år 2012 satte Åre Bondgård upp en mjölkautomat inne på Åre station. De hundra liter som rymdes i automaten sålde slut på en timme.

Som lagen ser ut i dag är det olagligt att sälja opastöriserad mjölk i butik. Men det får ske försäljning av mindre mängder i anslutning till mjölkproducentens anläggning. Enligt Livsmedelsverket är dock det som skedde i Åre olagligt och en polisanmälan upprättades.

I dag var det dags för rättegång i Östersunds tingsrätt. De åtalade var Jörgen Andersson, styrelseledamot i Åre Bondgård och bolagets ägare Therese Vallin.

Men en kort stund efter att rättegången hade startat lade åklagaren Sune Andersson ner åtalet. Anledningen var att de åtalade personerna inte satt i företagets styrelse när försäljningen skedde, och att de därför inte kan bära ett ansvar.

– Mot den bakgrunden och mot bakgrunden av att det i lagen inte är klargjort vad en "mindre mängd" mjölk innebär så lägger jag ner åtalet, säger han.

Men enligt de åtalade satt de i bolagets styrelse under den aktuella perioden, och att det är slarv som ligger bakom att det inte var registrerat hos Bolagsverket.

Det blev en situation i rättssalen där åklagaren ville lägga ner åtalet samtidigt som de åtalade ville att rättegången skulle fortsätta för att få fallet prövat.

– Vi vill ta ansvar för detta men får inte, säger Jörgen Andersson.

Kommer ni sälja opastöriserad mjölk snart igen?
– Jag vet inte men jag är lite sugen, säger han.

Det var inte Sune Andersson som väckte åtalet, utan det gjorde kammaråklagare Mikael Bäckström. ÖP har utan att lyckas försökt att nå honom för att få veta varför åtal väcktes.