Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjuka mattor och grafiska mönster – så ser inredningstrenden ut just nu

Än är det inte försent att piffa till balkongen eller vardagsrummet inför sommaren. Med skära och gröna toner och spännande prints får ditt hem ett lyft som är helt rätt just nu.

Många vill göra om inför sommaren eller ändra om hemma. Att förändra känslan av ett rum kan med enkla knep ge rummet en helt ny karaktär.

– Det bästa knepet tycker jag är att lägga in en stor matta under möblerna i stället för en liten. En liten matta förminskar exempelvis soffgruppen eller matbordet och får hela rummet att se mindre ut vilket ger ett mindre snyggt intryck. Med en stor matta under möblemanget upplevs rummet mer ombonat, fylligare och skapar en helt annan lyx, berättar Maria Jernström på Pontus Ericsson AB i Östersund.

På senare år har det blivit allt mer populärt med heltäckningsmattor och allt fler väljer att lägga den mjuka mattan i sina hem.

Läs också: Design från Jämtland på Instagram – här är några favoriter att hålla koll på

– Jag tror att en heltäcksmatta skapar en ombonad miljö. Mycket av det har man byggt bort med hårda golv och kala väggar och nästan inga textilier. Mattan dämpar även ljud, och man får tillbaka den mysiga känslan.

Att lägga heltäckningsmatta i fler rum än sovrum har börjat ta fart och andra omtyckta ställen att lägga mattan kan vara barnrum med lekyta som ska vara mjuk eller där det inte finns varma golv.

– Har man inte golvvärme kan det vara ett bra alternativ då det värmer och är skönt, säger Maria Jernström.

För den som inte gillar färg och som vill ha ett hem i neutrala färger har också mycket trendigt att välja mellan. Populärt i sommar och höst är spännande mönster och att blanda olika färgnyanser och material.

Nyanser av rosa och grönt är sommarens stora flugor och är lika läckert i sängen, soffan eller i utegruppen. Att ofta byta ut både kuddar och gardiner är ett bra tips för att få en ny känsla av rummet eller en möbel, berättar Maria Jernström.

Läs också: Caroline säljer det bästa av Jämtland från sin etta i Lugnvik

– Gardiner är enkelt att byta ut och är inte heller jättekostsamt. Just nu säljer vi mycket grafiskt mönstrade och färgade gardiner. Även så kallade hotelluppsättningar gör vi mycket, både till hotell men också till privatpersoner. Det kommer mer och mer och det är roligt.

En hotelluppsättning innebär att det finns två lager av gardiner. Ett tunnare tyg för att undvika insyn eller att dämpa solljus, och ett tjockare tyg, gärna tungt och fodrat, som dras för på kvällen och är allt som oftast mörkläggande. Viktigt för hotelluppsättningen är att tyget ska gå hela vägen från tak till golv. Ibland sitter spotlight-lampor uppsatta bakom en skena eller panel för att skapa ett varmt ljus som förhöjer känslan av de böljande långa längderna.

Läs också: Med en känsla av New York – på en bakgård i Östersund

– I många nya moderna hus byggs det ofta gardinstänger högt upp, men i gamla hus sitter många gardinstänger kvar längre ned. Det är enkelt att flytta upp dem och ge rummet och fönstret ett ansiktslyft med hjälp av förändrad höjd på gardinstången. Många som kommer hit och tittar på gardiner faller för denna uppsättningen och väljer den, berättar Ola Jernström och ler när han pekar mot skyltfönstret som demonstrerar just en sådan hotelluppsättning, vilket som för många andas lyx och avslappnad elegans.

På mattfronten är det populärt med plastmattor i olika färger, storlekar och mönster.

– De är väldigt snygga och praktiska och passar överallt i alla rum. I köket eller vid en dörr exempelvis, berättar Ola Jernström och river fram ett par plastmattor som han demonstrar på golvet.

Läs också: 21-åriga Matilda i centrala Östersund hämtar inspiration från fjällen

Det är inte bara plastmattor som kommit att bli trendigt. Är man på jakt efter en ny matta men föredrar tidlösa saker som håller över tid är en klassisk matta att rekomendera, tycker paret Jernström och visar ett axplock persiska mattor ur den gigantiska matthögen.

– Mattor i ull, bambu och majs är levande material som är oerhört populärt. Ibland vill man kanske satsa på en klassisk matta och då är de perfekta alternativ till de mer trendiga som exempelvis plastmattan, berättar Ola Jernström och hustrun Maria nickar instämmande.

Läs också: Designern Viktoria Månström hittade rätt atmosfär i 60-talshuset i Östersund

Läs också: Hemma hos Moa och Leo på Öhn är växthuset hjärtat