Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa Ekholm – en blivande skyttestjärna?

Hon heter Moa Ekholm, kallas för trollet och kanske är hon en kommande skidskyttestjärna.

Hon har det i varje fall i generna och den rätta inställningen verkar redan vara där.

– Det skulle vara jätteroligt om hon började med skidskytte, säger mamma Helena.

Moa kom till världen i somras i början av juli. Mamma heter Helena Ekholm, 29 år, och pappa David Ekholm, 34 år. Båda två är pensionerade skidskyttar som har bytt karriärer. David är nu husförsäljare och Helena jobbar på en revisionsbyrå.

100 procent Östersund träffar Moa och Helena i det nybyggda huset på Frösön. Intervjun inleds med fotografering. Moa är nämligen en bestämd liten dam och Helena menar att det gäller att passa på när hon är mätt och nöjd.

Att bli mamma var ungefär som Helena hade tänkt sig.

– Vissa saker har dock varit lite av en överraskning. Jag trodde de sov mer när de var så här små, men Moa har varit jättesvår att få att sova ända från början. Hon är så himla nyfiken. Hon vill bara titta på allting hela tiden och har så himla svårt att slappna av och sova, säger Helena Ekholm.

Vad är det bästa med att ha blivit mamma?

– Det är ju helt otroligt hur man kan känna så mycket för en så liten som egentligen inte gör någonting. Det är en helt otrolig känsla. Jag skulle göra vad som helst för henne.

Hur kan en dag se ut för dig och Moa?

– Vi försöker komma ut en gång varje dag. Ut och gå eller att jag springer med vagnen, och förhoppningsvis sover hon, men det är ingen garanti. Sen är det mycket mata, byta blöja, roa henne och försöka få henne att sova.

Vem är Moa då? Vad är hon för person?

– Vi brukar säga att hon fått Davids temperament och min envishet. Så hon är inte lätt att ha att göra med. Hon vet vad hon vill och hon ger sig inte i första taget.

Ni kallar henne trollet, varför?

– Hon ser ut som ett troll ibland. En kväll hade David fönat håret på henne efter badet och det stod rätt ut. Hon såg ut som ett penntroll. Hon ser ofta ut som ett troll med det här håret.

Helena trivs med livet. Hon längtar inte tillbaka till skidskyttecirkusen. Det hon kan sakna är "att vara i form". Men Helena tränar. Hon som hatade att träna förut när det var hennes jobb, har nu helt bytt sida.

– Nu är det så skönt att få komma iväg och jag känner själv att när man är trött så ger det mer att träna en timme än att sova en timme. Träningen är jätteviktig för mig för att jag ska må bra.

När Moa blir äldre kommer du råda eller avråda henne till skidskytte?

– Hon får göra precis som hon vill. Det skulle vara jätteroligt om hon började med skidskytte, men samtidigt tycker jag lite synd om henne för hon kommer hela tiden att få höra att "du som har gener, mamma och pappa som var så duktig". Jag tror det är ganska tufft.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.