Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa Hjelmer blev våldtagen – profilerna reagerar starkt: "Känner mig helt kallsvettig"

Moa Hjelmer öppnade i dag upp sig om att hon för sex år sedan våldtogs av en annan aktiv friidrottare efter Finnkampen.
Berättelsen väcker nu avsky runt om i friidrotts-Sverige.
"All jävla sexistisk skit, från kommentarer till det du beskriver måste få ett slut NU", skriver förra häckstjärnan Jenny Kallur.

Under torsdagen publicerade friidrottsstjärnan Moa Hjelmer ett långt inlägg på sitt Instagram-konto där hon berättar om en våldtäkt i samband med Finnkampen för sex år sedan.

"Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet", skriver Hjelmer.

Hon berättar hur de hamnar på hotellrummet där han sätter sig närmare henne på sängen.

"Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig", fortsätter Hjelmer.

Berättelsen har väckt starka reaktioner från många olika håll, men skakar framför allt om friidrotts-Sverige.

"Nä fy fan. Tack för att du berättar, Moa. All jävla sexistisk skit, från kommentarer till det du beskriver måste få ett slut NU. Vad gör svensk friidrott för att se till att detta aldrig nånsin händer igen. I landslaget ska alla känna trygga!", kommenterar Jenny Kallur under Hjelmers inlägg.

Systern Sanna Kallur skriver på sin Instagram: "Ingen står ut längre. Blir ledsen och arg av att höra Moa Hjelmers berättelse om våldtäkt i samband med en finnkamp. Och som hon sedan fått bära själv i sex långa år. Det får aldrig aldrig aldrig ske igen".

– Jag fick reda på det här för 30 sekunder sen. Jag känner mig bara helt kallsvettig och vet ingenting. Jag blev väldigt tagen. Jag måste försöka ta reda på lite mer om vad som har hänt. Jag vet inte om det är polisanmält, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT.

Förre OS-guldmedaljören i höjdhopp, Stefan Holm, säger att han är chockad och att "det är för jävligt".

Patrik Sjöberg menar att det inte ska kunna hända.

– Det är jättestarkt att hon går ut och berättar detta. Och det är inte för sent att göra en anmälan. Nu får förbundet verkligen visa att de är emot detta och göra en utredning, sedan är det upp till henne hur hon vill gå vidare med det, säger Sjöberg enligt SportExpressen.

MER LÄSNING

► Läs också: Familjen Kallur utsatta för vandalisering – har återigen fått prideflagga nedskuren

► Läs också: Torneklint om nya världsrankingen som skakar om friidrotten: "Blir mer spännande"

► För Plus-kunder: Följ med in i Sanna Kallurs faluröda villa: "Hemma har vi gjort det mesta själva"

► TV: Följ med in i Sanna Kallurs walk in-träningsgarderob: "Har sex stora väskor med OS-kläder"

► För Plus-kunder: Häckdjävulen – exklusiva dokumentären om Susanna Kallur