Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moahahaha!Mystiskamumier

/
  • Ansiktet från en träkista som man har hittat i en grav med mumier i Sakkara i Egypten.

I läskiga filmer vaknar mumier till liv och sprider skräck. Verklighetens mumier är inte farliga. Men det är inte konstigt att skräckhistorierna kommit till. Mumierna gjordes just för att återuppstå.

Annons

I det gamla Egypten trodde man på ett liv efter döden, att livet fortsatte i en annan värld. Därför ville man bevara kroppen så att själen skulle kunna använda den i nästa liv.

När man begraver en kropp förmultnar den snabbt. Efter några år finns bara skelett kvar. Men genom att mumifiera kropparna, alltså göra dem till mumier, förhindrade egyptierna att kropparna ruttnade.

Mumifieringen tog 70 dagar, och de som skötte den kallades balsamerare. De tvättade den döda kroppen och tog ur inälvorna och hjärnan. Inälvorna begravdes var och en för sig i krukor tillsammans med kroppen.

med trasor och hö och täcktes sedan med ett slags salt och fick torka i 40 dagar. Till slut lindades den in i linnetyg och fick en målad mask över huvudet.

Innan begravningen rörde präster vid mumiens ögon, mun och öron med heliga föremål. Då skulle den döda kunna se, tala och höra i nästa liv. Mumierna begravdes med mat, smycken, kläder och annat som de kunde behöva när de återuppstod.

Mumifieringen fungerade väldigt bra. Trots att det är flera tusen år sedan mumierna begravdes är kropparna hela och välbevarade under lindorna. De har torkat ut och är smalare, men hud, naglar och tänder finns kvar.

Arkeologer söker hela tiden och hittar då och då nya gravar som sedan undersöks av forskare. Och just mumierna har lärt oss mycket av det vi vet om det gamla Egypten.

När forskarna undersöker en mumie öppnar de den försiktigt och röntgar kroppen. De kan se på skelettet hur personen levt. Tygexperter undersöker lindorna och kan se vilken typ av kläder personen använde och tandläkare kollar tänderna. På så sätt kan vi veta vad de åt och levde av för flera tusen år sedan.

Mer läsning

Annons