Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbade barn får sämre liv som vuxna

En ny brittisk studie visar att mobbning under låg- och mellanstadieåren gör djupa sår. De hälsomässiga, sociala och ekonomiska effekterna av kränkningarna är tydliga långt in i vuxen ålder.

Barn som mobbas i skolan får men för livet. Effekterna av kränkningar under låg- och mellanstadieåren är tydliga långt in i vuxen ålder, med ökad risk för att drabbas av depressioner och självmordstankar, visar en studie som publiceras i American Journal of Psychiatry, enligt Reuters.

Mobbningsoffer är dessutom sämre utbildade och är mer sällan i förhållanden än andra, och vuxna män som blivit mobbade som barn är oftare arbetslösa och har lägre inkomst än genomsnittet.

Brittiska forskare har följt nära 8 000 personer födda 1958, varav 15 procent utsattes för mobbning när de var mellan 7 och 11 år - en siffra som motsvarar dagens situation.

Vid 50 års ålder är de hälsomässiga och sociala konsekvenserna "ihållande och starka".

– Därför måste vi göra oss av med föreställningen att mobbning är en ofrånkomlig del av att växa upp, enligt Louise Arseneault, en av forskarna bakom studien.