Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning i arbetslivet måste utredas

För första gången står chefer åtalade för brott mot Arbetsmiljöverkets föreskrift om kränkande särbehandling i arbetslivet. Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som gäller "arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död", började i november och avslutas denna vecka.

I det här fallet anser cheferna att de vidtagit de åtgärder som behövdes. Frågan är om det räcker. Mobbning i arbetslivet verkar snarast ha ökat på senare år.

Stressen i arbetet ökar igen, många går på reservkrafterna och nya lagar med negativa effekter har införts.  Det är lätt att någon utses till syndabock för problem på arbetsplatsen.

Forskning visar att väl kompetenta och ansvarstagande personer som arbetsplatsen så väl behöver löper större risk att utsättas för mobbning. Detta kan inte vara samhällsekonomiskt vettigt.

Det är alltför vanligt att man lägger allt ansvar på den utsatta personen vid mobbning, men oftast är det brister i arbetsledning eller organisation där mobbning förekommer.

Situationen på arbetsplatsen behöver alltid utredas och åtgärdas när någon säger sig vara utsatt för mobbning. Att som enda åtgärd hänvisa en utsatt till psykolog kan helt enkelt innebär ytterligare kränkning.

Att företagshälsovårdens tjänster numera köps av arbetsgivaren riskerar att påverka behandlingen, eftersom företagshälsovården är beroende av att vara sin uppdragsgivare till lags.

Det händer till och med att företagshälsovården har ensidig kontakt med arbetsgivaren utan den anställdes vetskap.

Den psykolog från företagshälsovården som den utsatte gick hos den sista månaden då han var i desperat behov av hjälp, sa i domstolen att de tre samtalen enbart var för att gå igenom sjukhistorien, anamnesen.

Det är brukligt att det går till så. Någon riktig behandling påbörjades aldrig. Chefernas besked till medarbetarna var att han var sjuk och att han var under vård.

Det behövs utbildning och förbättrade insatser mot mobbning. Tillgång till oberoende instans med särskild kunskap om mobbning behövs för att göra utredningar.

Vi anser att det är stort behov av det Resurscentrum som planerades i samband med Arbetslivsdelegationen 1999, med Rikskvinnocentrum som förebild, men som ännu inte kommit till stånd.

Efter slutpläderingarna kommer en av Sveriges mest framstående experter i arbetsmiljörätt som även är kunnig i arbetsrätt, Maria Steinberg, Örebro universitet, att föreläsa på Storsjöteatern. Rubrik på föreläsningen är "Kränkande särbehandling i arbetslivet – räcker lagarna?"

Maria Werme, föreningen Slussa vänner

Eva Jorendal, föreningen Stopp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel