Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobergs framtid osäker

Det blåser snålt kring den moderate kommunpolitikern Anton Moberg från Rödön efter hans dömande ord mot människor som får försörjningsstöd.

Det är en öppen fråga om han fortsätter med sina politiska uppdrag.

– Det är både en fråga om jag vill sitta kvar, och om jag får, säger Anton Moberg.

Moderaternas länsordförande, riksdagsledamoten Saila Quicklund, sällar sig till M-ledaren i Krokom och de många vid torsdagens kommunfullmäktigesammanträde i Ås som uppfattade att Anton Moberg då pekade ut människor med försörjningsstöd som lata.

– Jag är beklämd och besviken över hans uttalande. Det är absolut inte en moderat ståndpunkt, säger hon.

Saila Quicklund säger att Moderaterna i Krokoms kommun första ska säga sitt innan Anton Mobergs politiska framtid behandlas av henne och länsförbundsstyrelsen.

Här är några axplock av det Anton Moberg sa under debatten kring S-motionen om att ge 500 kronor extra per barn i december till barnfamiljer som haft försörjningsstöd i minst ett år och som har det ekonomiskt mycket knappt.

– Det mesta kan man få, om man jobbar. Vi behöver inte servera allt på silverfat.

– Man kan rita en teckning och ge i julklapp, eller anstränga sig mer och spara.

Det fick den moderata gruppledaren Lisa Sallin att gå upp i talarstolen och ta avstånd från Anton Moberg ord.

– Att ge en partikamrat en örfil, det är ingen angenäm sak. Men jag var tvungen att sätta ned foten, säger hon.

Lisa Sallin kallar fredagen, dagen efter kommunfullmäktigemötet, för en "sorgens dag".

– Dels är det människorna som känner sig utpekade som jag känner med. Dels är det här besvärande för Moderaterna. Det är absolut inte Moderaternas åsikter.

Hon ska nu kalla alla åtta ordinarie M-ledamöter i kommunfullmäktige, inklusive Anton Moberg, och de fyra ersättarna till ett möte. Sannolikt blir det på måndag.