Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobil och platta med LTE hos Telia och Tele2

En surfplatta och en ny version av Galaxy S2 kommer att vara de första produkterna med LTE på den svenska marknaden. Telia och Tele2 blir först ut bland återförsäljarna.

Frågar man Samsung får man veta att surfplattan Galaxy Tab 8.9 LTE och telefonen Galaxy S2 LTE kommer att börja säljas "omkring årsskiftet".

Enligt Telia, som Samsung uppger kommer att vara först med att sälja plattan, ska den säljas "till jul", men mer exakt än så är man inte om tidpunkten för säljstart.

De första exemplaren av Galaxy S2 i LTE-version ska säljas av Tele2. I ett pressmeddelande skriver operatören bara att man tar emot förbeställningar från och med den 15 december och att man ska återkomma med mer information senare.

Galaxy S2 LTE skiljer sig från den vanliga S2-modellen på några punkter utöver just stödet för LTE. Bland annat har skärmen storleken 4,5 tum istället för 4,3 tum. Upplösningen är oförändrad, 800x480 pixlar. Telefonen är något större och har måtten 129,8x68,8x9,49 millimeter, vikten är 130.5 gram.

I S2 LTE har Samsung inkluderat det stöd för NFC som tidigare var planerat till en särskild NFC-version av S2. NFC står för Near Field Communication och är en radioteknik som gör att telefonen kan användas istället för betalkort eller nycklar. Om man kopplar upp sig med turbo-3G istället för LTE klarar telefonen att ladda ner data i hastigheter upp till 42 megabit per sekund. Telefonen kommer att levereras med version 2.3 av Android men en kvalificerad gissning är att Samsung kommer att släppa en uppgradering till 4.0 ganska snart. Samsung uppger att priset kommer att hamna på cirka 6000 kronor.

Även Tab 8.9 LTE har en föregångaren i den vanliga Tab 8.9. Utöver LTE-stödet finns stöd för turbo-3G upp till 42 megabit per sekund även i surfplattan. Android-versionen vid leverans är 3.2. Som namnet antyder är skärmen 8,9 tum, upplösningen är 1200x800 pixlar. Enligt tillverkaren kommer den att kosta cirka 6500 kronor.


/Henrik Thoresson

mobil.se