Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilen kan göra skillnad

Nej, kunderna är inte nyfikna på om mobilen de tänker köpa går bra att ringa med.

– Man räknar väl med att de ska ha bra mottagning, säger Jonas Regnander som jobbar i Teliabutiken i Östersund.

I takt med protesterna mot bristfällig mobiltäckning har det oftare och oftare kommit att talas om att "det var bättre förr". I alla fall när det gällde uppkoppling och möjligheten att använda en mobil som telefon.

Ju längre ut i ytterkanterna av en täckning desto större är skillnaden mellan olika mobiler. Ju mer "förr" desto rejälare antenner. Ju mer "nyss" desto mer inbyggd teknik och desto tunnare design, mer inbäddade antenner.

Men det finns ändå tester som visar att också de nya smarta mobilerna är olika bra.

Någon vdn-fakta på sådan telefonprestanda är svår att hitta på alla nya modeller som säljs. I Teliabutiken i Östersund är listan lång över annat; "För de färgstarka", "tänker längre", "skapad av experter", "för alla" och "snygg och vikbar". Mängder av olika erbjudanden för surfmängd.

Det har kommit krav från danskt håll på prestanda-märkning, och i somras föreslog svenska regeringen att EU-kommissionen skulle driva igenom detta. Före jul gjordes en ny påstötning.

Frågar kunderna efter hur bra telefonerna är att ringa med?

– Inte i någon stor utsträckning. De flesta är intresserade av spel, appar och sådant. På "den gamla goda tiden" var ju telefonerna gjorda för att ringa med men nu är det mer teknik i dem och de är tunnare, säger Jonas Regnander, en av säljarna på Teliabutiken i Östersund.

Han tittar snabbt i listan över alla de drygt 200 olika modeller som danska Konsumentverket har låtit undersöka. Jonas konstaterar att de flesta modellerna redan är utgångna. Men några finns och de placerar sig i mitten på listan.

– Nu kommer ju 4G snart. Där man i dag har Edge med Telia kommer det att bli 3 G och där man har 3 G kommer det att bli 4 G. Och 4G är gjort för att surfa. Men det kommer inom kort också Voice over LTE som gör att man kan prata på 4G-nätet.

Måste man ha nya telefoner då?

– Ja, då är man nog tvungen att köpa ny telefon. Dessutom behövs ny teknik i 4G-nätet.

-------------------------------

Det skiljer stort mellan telefonernas duglighet i utkanten av ett täckningsområde.

Post- och Tele-styrelsen PTS gjorde förra året en stickprovskontroll av sex olika mobiltelefoner. I utkanten ett täckningsområde märks tydligast skillnaderna när det gäller det mest basala - att ringa.

Mätningarna gjordes alla med samma operatör - Tele2 och det var uppkopplingen 2G-nätet som mättes, det som finns utanför tätorterna.

Danska Konsumentverket har också gjort en undersökning på samma sätt, men låtit testa många fler telefoner. 228 olika modeller testades i förhållande till 900-bandet, det viktigaste nätet i glesbygd.

Detta skiljde mellan 80 procents antennkvalité på den bästa telefonen och 32 procent på den sämsta. De flesta av dessa modeller har redan slutat säljas. Allra färskaste testet kom strax före jul, gjord på de 22 mest populära modellerna i Danmark. Också här var fokus glesbygd.

Sämst mottagning hade Nokia Lumia 925. De nyaste Iphone-modellerna är bland de tre sämsta. Två Sony ligger i topp och allra överst Doro Phone Easy 605.

Antennexpert Thomas Bolin vid Sony förklarar skillnaderna för Ny Teknik med "De känsliga antenndelarna ska inte hamna nära handflatan, fingrarna eller tummen, eftersom kroppen har en så stor negativ inverkan på mottagningen", säger han.

Här finns länken till PTS-testet och det stora danska testet med över 200 modeller.

-----------------------------

Chatta med IT-minister Anna-Karin Hatt (C) på fredag kl 13.00. Då svarar hon på dina frågor om mobiltäckningen.