Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiliserar mot rullstolsförbud på Direktflyg

Landstingspolitikerna ska tillsammans med handikapporganisationer protestera mot att Direktflyg nekar rullstolsburna att resa med flygbolaget.

– Tillgängligheten ska finnas för alla i samhället, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S).

Annons

Landstingsstyrelsen anser att Direktflygs agerande är diskriminerande mot människor som använder rullstol.

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) tycker det är märkligt att staten upphandlar flyg utan att följa regelverket om tillgänglighet.

– Det är inte acceptabelt att en grupp i samhället ska stå utanför möjligheten att resa till Umeå direkt från Östersund. Att ta ett flyg via Stockholm både kostar mer och tar längre tid, dessutom hinner man inte resa över dagen i båda riktningarna. Skrämmande, säger Harriet Jorderud enligt pressmeddelande.

Det är alltså Trafikverket som har upphandlat vilket flygbolag som ska sköta sträckan mellan Östersund och Umeå – en flyglinje som används för sjukresor mellan Östersunds sjukhus och Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men flygbolaget som nu trafikerar sträckan har ingen kabinpersonal på sina plan och tar därför bara emot resenärer som på egen hand kan ta sig ombord på planet.

Tillsammans med handikapporganisationerna ska landstinget skicka en skarp skrivelse till Trafikverket.

– Människor som av olika anledningar är rullstolsburna har alltså inte möjlighet att använda flyget. Vi menar att det här leder till diskriminering och att det strider mot regeringens transportpolitiska målsättningar, säger Harriet Jorderud som även ser andra brister med upphandlingen av flyglinjen Östersund-Umeå.