Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilnätet ska byggas ut snabbare

Det senaste året har allt fler mobilanvändare påpekat att mobiltäckningen inte lever upp till de löften som operatörerna gett.

Det finns alldeles för mnga exempel på när operatörernas täckningskartor inte stämmer med verkligheten. Det är oacceptabelt, och det är just därför som jag har skärpt tonen mot operatörerna så att de nu kraftigt ökar sina investeringar för att bygga ut mobilnäten.

Mitt och Alliansregeringens fokus är att påskynda utbyggnaden av mobilnäten, och just därför har vi fattat beslut om en rad åtgärder som ska leda till det.

Det var därför vi förra året gav Post- och Telestyrelsen i uppdrag att göra stickprovsmätningar och kontrollera hur täckningskartorna stämmer med verkligheten.

PTS har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en långsiktig nationell plan för hur vi ytterligare kan förbättra mobiltäckningen, som de kommer överlämna till mig och regeringen i början av mars.

Det var därför PTS under hösten fick genomföra regionala dialogmöten för att lokalt och regionalt se hur man kan bidra till att mobiltäckningen kan bli bättre. Och det är därför som PTS och Konsumentverket har fått i uppdrag att se över hur operatörerna använder täckningskartor och annan marknadsföring, och ge förslag på lagskärpningar om de bedömer att det är nödvändigt.

Att även socialdemokratiska politiker nu tycks intressera sig för det här området är välkommet. Men lyssnar man bortom Socialdemokraternas kritik – som mest kännetecknas av principen om "för lite och för sent" – och ser till vad de själva föreslår, så ekar det ganska tomt.

Medan Centern och regeringen gjort en lång rad insatser för att förbättra mobiltäckningen lyser nämligen oppositionens förslag fortfarande med sin frånvaro.

De fåtal förslag de har nämnt skulle antingen vara omöjliga att genomföra, eller rent av förvärra problemen. Den så kallade nationella roaming som oppositionen ibland talar om, skulle tvärtom minska operatörernas drivkrafter att investera i att bygga ut mobilnäten, eftersom operatörer med sämre täckning i sina nät då skulle kunna åka snålskjuts på andra, utan att behöva investera själva.

Och när de då och då föreslår att vi skulle dra in operatörernas tillstånd, på mer eller mindre godtyckliga grunder, för att förse dem med nya täckningskrav, så strider det mot grundläggande principer och den lagstiftning Socialdemokraterna själva införde i regeringsställning.

Mitt, Centerpartiets, och Alliansens fokus är att vi i Sverige ska få allt bättre mobiltäckning. Jag är beredd att diskutera med var och en som verkligen har konkreta och konstruktiva förslag att bidra med för att vi ska nå dit. Men tyvärr tycks Socialdemokraterna ännu inte tillhöra den skaran.

Anna-Karin Hatt (C) IT- och energiminister

Fotnot: Anna-Karin Hatt (C) chattade med ÖP:s läsare, men vill inte komma till Östersund för att prata bristande mobiltäckning med Socialdemokraterna och regionrådet Robert Uitto. Hon skickade det här inlägget i stället.