Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiltäckningen blir allt bättre

För oss i Centerpartiet är det uppenbart att en hållbar tillväxt i hela landet kräver bra digitala och mobila kommunikationer. Därför har vi drivit på så att regeringen genomfört en lång rad åtgärder som nu leder till att mobiltäckningen blir allt bättre.

I det ingår att vi har frigjort allt mer utrymme i etern för mobiltelefoni, vilket gör att mobiloperatörerna nu kan bygga ut både mobiltäckningen och öka kapaciteten i sina mobilnät.

Sverige är, enligt EU-kommissionen, bäst i Europa på att frigöra utrymme för mobiltelefoni. Som det allra första landet i världen fattade vi redan 2007 det historiska beslutet att öronmärka det så kallade 800 MHz-bandet för mobiltelefoni. Och tack vare det byggs nu 4G ut i rekordfart, inte minst på vår landsbygd.

Så sent som i våras såg C dessutom till så att regeringen öronmärkte även 700 MHz-bandet för mobiltelefoni. Ett beslut som innebär att mobiltäckningen kommer kunna förbättras ännu mer, framför allt på landsbygden.

Vi behöver allt bättre och allt mer heltäckande mobilnät. Men vi måste också ha telefoner som fungerar bra i dem. Och här finns mycket mer att önska. För även om C och regeringen nu har öronmärkt flera olika frekvensband för mobiltelefoni så kan inte alla mobiltelefoner ännu använda alla dessa band.

För att man som mobilanvändare ska kunna dra nytta av att 4G via 800 MHz-bandet täcker stora delar av den svenska landsbygden, så behöver man ha en mobil som kan använda just det bandet.

Men det är nästan omöjligt att få reda på vilka nya mobiltelefoner som funkar på 800-bandet. Och lika svårt är det att få veta hur mobiltelefonernas mottagningsförmåga ser ut.

Det är allmänt känt att många av de populära smarta mobiltelefonerna har väldigt dålig mottagningsförmåga, men trots det är det i stort sett omöjligt att få reda på vilken mottagning en viss mobiltelefon har.

Ska man köpa en ny mobil kan man få reda på nästan allt annat – hur många megapixlar mobilkameran har, vilken klockfrekvens processorn har, hur bra skärmens upplösning är. Men det är i stort sett omöjligt att få reda på om samma mobiltelefon har bra eller dåliga mottagningsegenskaper. Det kan faktiskt avgöra om mobilen funkar bra där man bor.

Det här måste det bli ändring på. Det ska vara lätt att välja rätt och mobilkonsumenterna ska få en starkare ställning. Därför vill vi och C införa en obligatorisk märkning av alla mobiler så att man enkelt kan se vilka frekvensband en viss modell klarar och vilken mottagningsförmåga mobilen har.

Vi i Centerpartiet vill att Sverige ska ha världens modernaste landsbygd. Bra bredband och mobiltelefoni i världsklass är två viktiga pusselbitar för att komma dit.

Anna-Karin Hatt (C)

IT- och energiminister och andre vice partiledare

Per Åsling (C)

riksdagskandidat i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel